Wykonanie
To jedno z tych fantastycznych, zdrowych śniadań, które da nam energię na długo. Zwykle mam problem z jedzeniem śniadań. W tygodniu muszę je zjadać dość wcześnie mimo, że mój żołądek jest na bakier z wszelką formą konsumpcji. Za to w weekend najchętniej wypiłabym tylko
kawę, której normalnie nie pijam, bo nie lubię.. Generalnie jeśli już mam wybierać, to wolę słodkie śniadanie. Takie jak to... Przygotowanie granoli zajmuje trochę czasu, bo trzeba ją podpiec. Dobrze znosi przechowywane więc jeśli zrobicie ją raz, to przez kilka dni możecie cieszyć się fantastycznym śniadaniem i tworzyć swoje ulubione
owocowe kombinacje. Poza tym można ją zjeść z
jogurtem /mlekiem lub dodać do deserów i ciast. Dodałam
mąkę kokosową- to nic innego jak zmielone
wiórki kokosowe. Swoją kupiłam, ale spokojnie możecie zrobić ją samodzielnie:)Wcześniejsza granola: granola orzechowa z komosą
ryżowąSkładniki (zależnie od upodobań- możecie użyć dowolnych
bakalii):szklanka
płatków owsianychszklanka
płatków żytnichszklanka dowolnych
orzechów (u mnie laskowe, macadamia, włoskie i
nerkowca)łyżka
oleju kokosowegomiód1/3 szklanki
soku jabłkowegopo upieczeniu:5 łyżek
wiórków kokosowych3 łyżki
mąki kokosowejgarść
żurawinygarść
płatków kokosowychdo podania:
jogurt (najlepiej grecki)
owoceWykonanie:Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut. Nie piekłam granoli dłużej bo nie lubię gdy jest bardzo spieczona. Kwestia gustu. Po upieczeniu dodaj wiórki,
żurawinę i
płatki kokosowe. Wymieszaj całość. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego!