Wykonanie
Szybki, zdrowy i bogaty po brzegi w ulubione dodatki. Taki jest batonik
musli, który dziś zrobiłam, aby
mieć pełnowartościowy dodatek do
kawy na śniadanie. Wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika, zapiec, a po ostudzeniu pokroić i rozkoszować się zdrową przekąską. Możecie go zrobić z ulubionych
bakalii i
suszonych owoców, aby wzbogacić jego smak i wygląd.Składniki:szklanka
płatków owsianych,1/2 szklanki
otrąb owsianych,1/4 szklanki
mąki razowej,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,szczypta
cynamonu,1/4 szklanki
suszonych jabłek ( pokrojonych),1/4 szklanki posiekanych
orzechów włoskich, laskowych,
migdałów,3 kostki
gorzkiej czekolady,2 łyżki
cukru trzcinowego,2 łyżki pokrojonej
gruszki,130 g
kefiru,1/4 szklanki
żurawiny lub
granatuPrzygotowanie:Suche składniki wsypać do miski, dodać posiekane
orzechy,
bakalie które macie w zapasie i pozostałe składniki, wlać
kefir. Masę dokładnie wymieszać i wstawić na 10 min do lodówki.W tym czasie prostokątne naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę owsianą wyłożyć na formę i rozprowadzić łyżką. Piec w temp. 200 stopni przez 25 min. Ostudzić w formie, a następnie pokroić w prostokąty.