Wykonanie
Piersi z kurczaka otulone plastrami
boczku, to danie, które zauroczyło nas najpierw swym wyglądem a następnie również smakiem. Dzięki plastrom
boczku, delikatne piersi nabierają bardzo wyrafinowanego smaku, są również bardzo soczyste. Świetne zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na bardziej wykwintne uroczystości. Ważne by piersi nie były zbyt duże, lub gdy mamy duże, należy je przekroić na pół, najlepiej na dwa długie, wąskie kawałki. Moje były małe, 6 piersi ważyło ok.1kg. Wyczulam na wielkość, albowiem za pierwszym razem, gdy przygotowywałam to danie, to troszkę się przeliczyłam, miałam wówczas bardzo duże piersi, piekłam je ponad godzinę i ciągle były wewnątrz surowe, musiałam je pokroić na mniejsze kawałki i dopiekać. Ponieważ bardzo odpowiadał nam ich smak, postanowiłam ten przepis dopracować. Drugie podejście zakończyło się sukcesem.
Mięso było bardzo delikatne, soczyste, cudownie aromatyczne i smakowite...Inspiracją był wujek google, niestety nie pamiętam strony...Składniki na 6 porcji:- 6 mniejszych piersi od
kurczaka- 6-12 plastrów cienkiego
boczku (zależy od wielkości) + 6 do roladek
boczkowo-
śliwkowych (nie trzeba, ale warto)- 6 cienkich plastrów
szynki wędzonej, np. brandenburskiej- 2 białe części
pora- 1-2 łyżki
masła klarowanego-
zioła np. dalmatyńskie- suszony
czosnekGdy mamy więcej
boczku, warto przygotować także roladki z
suszoną śliwką. Każdy plaster
boczku przekroiłam na pół, zawinęłam w niego
śliwkę i spięłam wykałaczką.Na patelni, na
maśle klarowanym podsmażyć chwilę pokrojone w plastry białe części
porów.W tym czasie umyć i osuszyć
piersi z kurczaka. Każdą pierś oprószyć z obu stron
ziołami i posypać suszonym
czosnkiem.
Na desce rozłożyć po dwa plastry
boczku, w środku (
między boczkiem) rozłożyć plaster
szynki. Na każdym ułożyć pierś i dokładnie otulić wędzonymi plastrami.
Na dno żaroodpornego naczynia przełożyć podsmażone
pory, następnie ułożyć piersi w otulinie boczkowej. Na wierzch wyłożyć roladki
śliwkowe.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać w tej temperaturze ok. 45 minut, na termoobiegu . Gdy piersi będą większe, czas należy wydłużyć.
Smacznego :-)