Wykonanie
Ostatnio opublikowałam przepis na domowe
biszkopty orzechowe, a dziś mam dla was pomysł na ich wykorzystanie, troszkę bardziej kreatywne niż jedzenie ich
solo.Deser składa się z
trzech prostych warstw. Pierwsza to
budyń orzechowy, kolejna- wyżej wspomniane
biszkopty, a na górze mamy
jabłka z patelni. Całość jest bardzo smaczna. Składniki deseru idealnie wpisują się w jesienne klimaty-
jabłka,
orzechy, no i
budyń, najlepiej smakujący gdy na zewnątrz jest już zimno.Składniki na 4 porcje:
budyń:400ml
mleka3 czubate łyżki mielonych
orzechów*3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru waniliowegoduszone
jabłka:3 średnie
jabłka2 łyżeczki
cukru brązowegopół łyżeczki
gałki muszkatołowej+ 12
biszkoptów orzechowych*U mnie są to
orzechy brazylijskie, ale możecie zastąpić je innymi.
budyń:Do garnka wlewamy 300ml
mleka, dodajemy
cukier waniliowy i
orzechy. Podgrzewamy.W 100ml
mleka rozpuszczamy
mąkę ziemniaczaną i dodajemy ją do
mleka gotującego się w garnku. Energicznie mieszamy, aż
budyń zgęstnieje i ponownie się zagotuje.Przekładamy go do czterech pucharków.
jabłka z patelni:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki,a następnie na plastry. Wrzucamy je na patelnie, podlewamy niewielką ilością
wody, dodajemy
cukier i
gałkę muszkatołową. Dusimy przez kilka minut.
Jabłka mają zmięknąć, ale nie stać się powidłem.wykonanie:Na wcześniej przygotowany
budyń kładziemy
biszkopty pokrojone na ćwiartki,
jabłka, a wierzch ozdabiamy biszkopcikami.Deser podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce.Smacznego:)