Chciałabym się dzisiaj podzielić z wami bardzo prostym i bardzo szybkim przepisem na śledzika :) Przygotowanie go zajmie max 10 minut!Składniki:8 matjasów1 czerwona cebula100 g żurawinyolejziele angielskiepieprz ziarnistypieprz mielonyliście laurowePrzygotowanie:Matjasy moczymy w wodzie. Długość moczenia zależy od tego, jak bardzo śledź jest słony. Warto po godzinie ukroić kawałek i sprawdzić jego słoność i w razie potrzeby wymienić wodę i pozostawić go na dłużej. Przygotowujemy litrowy słoik. Na jego dno wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty i dwa liście laurowe. Cebulę kroimy w cienkie pół-piórka. Śledzia dzielimy na niezbyt duże cząstki. W słoiku układamy kolejno warstwy śledź- żurawina - cebula. Po kolei - aż zapełnimy cały słoik. Co drugą warstwę śledzia odrobinę pieprzymy. Na koniec uzupełniamy wolną przestrzeń w słoiku olejem. Na wierzch także możemy położyć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Tak przygotowany słoik odstawiamy na min. 1 dzień do lodówki.Smacznego! :)