Wykonanie
U mnie sprawa jest prosta, są goście jest okazja do zrobienia ciacha. Tym razem chciałam, żeby było ono jak najbardziej odchudzone i udało mi się udowodnić moim bliskim, że ciasto bez
cukru może być pyszne. Lekki
krem czekoladowy na bazie
jogurtu greckiego połączony z dobrą
gorzką czekoladą (70%
kakao) i
gruszkami, na chrupiącym spodzie z
płatków kukurydzianych zaskoczy swym smakiem nie jednego łasucha niewyobrażającego sobie ciasta bez
cukru. Dodam jeszcze, że ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, a wygląda niezwykle efektownie.
Spód:150 g.
płatków kukurydzianych100 g.
masła100 g.
gorzkiej czekoladyRozpuszczamy
czekoladę i
masło, mieszamy z pokruszonymi
płatkami i wykładamy do tortownicy (średnica 22 cm) ugniatamy i odstawiamy do lodówki na chwilę.Krem:500 g
jogurtu greckiego3-4 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki
mleka100 g
gorzkiej czekolady3-4
gruszkiŻelatynę zalewamy
mlekiem (dzięki temu, że rozpuścimy ją w
mleku, a nie wodzie nie będzie wyczuwalny jej posmak), odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy w kąpieli
wodnej aż się rozpuści.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i studzimy. W międzyczasie obieramy
gruszki, kroimy w ćwiartki, przekładamy do garnka dolewając odrobinę
wody i gotujemy pod przykryciem 5-10 minut, by lekko zmiękły. Ważne by ich nie rozgotować na papkę.
Gruszki wykładamy na spód z
płatków. Ostudzoną
czekoladę miksujemy z
jogurtami, a następnie dodajemy
żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na
gruszki. Dekorujemy w dowolny sposób. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.