Wykonanie
Krówki to
cukierki, których staram się nie kupować, ponieważ jeśli już to zrobię, jestem w stanie pochłonąć całe opakowanie na raz ;) Taki krówkoholizm ;) No, ale wpadło w moje ręce opakowanie i tak sobie pomyślałam, żeby tę
krówkę do
kawy wrzucić... i wyszło pyszne, słodkie
krówkowe latte, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!
Cukierki, które miałam były
cynamonowe, co dodało jeszcze
kawie aromatu, ale równie dobrze można użyć zwykłych. A jeśli masz ochotę na takie
krówkowe i jednocześnie
cynamonowe latte, wystarczy dodać szczyptę
przyprawy.W wersji bardziej dietetycznej pomijamy
bitą śmietanę i
cukier.
Krówki można wtedy rozpuścić w ciepłym
mleku, a następnie użyć spieniacza, aby otrzymać słodką piankę...Składniki (na 1 dużą
kawę):- 100 ml mocnej
kawy- 150 ml
mleka- 1 łyżeczka
trzcinowego cukru- 2
krówki (użyłam
cynamonowych)-
bita śmietana (do dekoracji)-
czekolada w młynku lub starta (do dekoracji)Przygotowanie:1.
Krówki wrzucamy do gorącej
kawy, dodajemy
cukier i mieszamy dopóki całe się nie rozpuszczą.2.
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do
kawy, mieszamy.3. Dekorujemy
bitą śmietaną, posypujemy
czekoladą.