Wykonanie
Kiedyś w pewnej ogólnopolskiej
sieci z literą "M" w nazwie piłam takie
bananowe latte i bardzo mi posmakowało, choć przypuszczam, że z
bananami za wiele wspólnego nie miało, a pewnie tylko zawierało dodatek sztucznego
syropu :) Później podobną
kawę podejrzałam u Ady (
Pora Coś Zjeść). A ponieważ odkryłam przypadkiem zapomniane
banany, które prosiły się o spożytkowanie, wreszcie miałam motywację, żeby sobie takie latte zrobić :)Do bananowej
kawy idealnie pasuje
bita śmietana, choć nie jest to opcja najbardziej dietetyczna ;) Możesz użyć "sztucznej" w spray'u lub ubić 50 ml kremówki.Z podanej ilości składników otrzymasz 1 dużą lub 2 mniejsze porcje
kawy :)Składniki:- 150 ml mocnej
kawy- 100 ml ciepłego
mleka- 1/2 mocno dojrzałego
banana-
cukier do smaku (użyłam 1 łyżeczki
cukru trzcinowego)- opcjonalnie:
bita śmietana i plasterki
banana do dekoracjiPrzygotowanie:1.
Banana pokrój na kilka kawałków, wrzuć do blendera i zmiksuj na papkę. Dodaj
kawę,
mleko i
cukier, miksuj przez chwilę do całkowitego połączenia się składników.2. Podczas miksowania w blenderze
zrobi się
kawowo-bananowa pianka, możesz przelać całą
kawę do dużej szklanki razem z pianką lub przelać samą
kawę (przytrzymując piankę łyżką) i udekorować ją
bitą śmietaną i plasterkami
banana.