ßßß Cookit - przepis na GRYCZANKA W SŁOIKU cynamonowo-bananowa (nocna)

GRYCZANKA W SŁOIKU cynamonowo-bananowa (nocna)

nazwa

Wykonanie

Będąc ostatnio w sklepie, odkryłam nowy produkt: płatki gryczane! Gdy tylko je zobaczyłam, od razu wiedziałam, że muszę spróbować, więc bez zastanowienia i bez wahania włożyłam opakowanie płatków do koszyka. Byłam bardzo ciekawa tych płatków! Jestem wielką fanką kaszy gryczanej, więc byłam pewna, że mi posmakują, ale ciekawa byłam konsystencji. Czy to będzie taka gryczana wersja owsianki? Gyczanka? Czym w ogóle są płatki gryczane? To spożywczy produkt zbożowy otrzymywany z gniecionych, całych (nieratyfikowanych) ziaren gryki zwyczajnej. Zdrowe, pełne witamin i składników mineralnych. Dodatkowo są bezglutenowe. Moje wrażenia? Moje podniebienie wpadło po uszy! Zakochało się w tych płatkach, to naprawdę jest miłość! Wystarczył tylko jeden kęs, a odwrotu już nie było. Płatki gryczane są idealne dla osób, które uwielbiają smak kaszy gryczanej, jednak o poranku szukają czegoś bardziej delikatnego. I takie są właśnie te płatki. Mocno gryczane, a przy tym bardzo delikatne. Wersja lodówkowa, bananowo-cynamonowa bardzo mi posmakowała, to śniadanie było obłędne!
Przepis (jedna porcja):
5 łyżek płatków gryczanych
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 banan
cynamon
200ml mleka
Przygotować szklany słoiczek. Banana obrać i pokroić w plasterki. Połowę umieścić na dnie słoiczka. Posypać cynamonem. Nałożyć jogurt naturalny. Wsypać dwie łyżki płatków gryczanych. Wyłożyć pozostałą część banana, ponownie posypać cynamonem, zasypać resztą płatków gryczanych. Całość zalać mlekiem (wszystkie składniki powinny zostać zakryte). Słoiczek zamknąć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano wyjąć i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/05/nocna-cynamonowo-bananowa-gryczanka-w.html