Wykonanie
Będąc ostatnio w sklepie, odkryłam nowy produkt:
płatki gryczane! Gdy tylko je zobaczyłam, od razu wiedziałam, że muszę spróbować, więc bez zastanowienia i bez wahania włożyłam opakowanie
płatków do koszyka. Byłam bardzo ciekawa tych
płatków! Jestem wielką fanką
kaszy gryczanej, więc byłam pewna, że mi posmakują, ale ciekawa byłam konsystencji. Czy to będzie taka gryczana wersja owsianki? Gyczanka? Czym w ogóle są
płatki gryczane? To spożywczy produkt zbożowy otrzymywany z gniecionych, całych (nieratyfikowanych) ziaren gryki zwyczajnej. Zdrowe, pełne witamin i składników mineralnych. Dodatkowo są bezglutenowe. Moje wrażenia? Moje podniebienie wpadło po uszy! Zakochało się w tych płatkach, to naprawdę jest miłość! Wystarczył tylko jeden kęs, a odwrotu już nie było.
Płatki gryczane są idealne dla osób, które uwielbiają smak
kaszy gryczanej, jednak o poranku szukają czegoś bardziej delikatnego. I takie są właśnie te
płatki. Mocno gryczane, a przy tym bardzo delikatne. Wersja lodówkowa,
bananowo-cynamonowa bardzo mi posmakowała, to śniadanie było obłędne!
Przepis (jedna porcja):5 łyżek
płatków gryczanych2 łyżki
jogurtu naturalnego1
banancynamon200ml
mlekaPrzygotować szklany słoiczek.
Banana obrać i pokroić w plasterki. Połowę umieścić na dnie słoiczka. Posypać
cynamonem. Nałożyć
jogurt naturalny. Wsypać dwie łyżki
płatków gryczanych. Wyłożyć pozostałą część
banana, ponownie posypać
cynamonem, zasypać resztą
płatków gryczanych. Całość zalać
mlekiem (wszystkie składniki powinny zostać zakryte). Słoiczek zamknąć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano wyjąć i podawać.