ßßß
Składnikicebula, 2 małeczosnek, 4 ząbkimarchewka, 2 sztukipietruszka, 1 małaseler, 1/2 sztukimięso mielone wieprzowo-wołowe, 500 gwino białe półwytrawne, 250 mlprzecier pomidorowy, 20m mlpomidory, 6 dużychsól, pieprz, bazylia i oregano suszonebazylia świeża, 1/2 doniczkispaghetti, 250 goliwa z oliwekSposób przygotowaniaCebulę i czosnek drobno pokroić. Przesmażyć na oliwie. Dodać starte warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Dusić około 5-10 minut. Przełożyć na talerz.Mięso wrzucić na patelnię. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż mięso zbrązowieje. Przełożyć do dużego garnka razem z warzywami.Wlać wino i przecier. Gotować bez pokrywki około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drono pokroić. Dodać do garnka z mięsem i warzywami. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 60-80 minut.W międzyczasie ugotować makaron. Bazylię posiekać i dodać do sosu. Makaron (nie odcedzać) również przełożyć do sosu. Wymieszać. Podawać z tartym parmezanem.