Wykonanie
Tort, a właściwie torcik z
jeżynami w żelu i
bitą śmietaną - nieduży deser dla kilkuosobowej rodziny. W sklepach, zwłaszcza niedużych spożywczych, można niekiedy dostać gotowe blaty
bezowe. W składzie tylko
białka jaj i
cukier. Taki blat znacznie przyspiesza przygotowanie
tortu. Ja miałam na to do
trzech godzin. Świętowaliśmy imieniny dziadka. To bardzo fajny deser letni, w dodatku niezbyt niepracochłonny, który powinien każdemu zasmakować. Nieprzesłodzony, bo
słodycz bezy równoważona jest umiarkowanie słodkim kremem. Lekki w smaku.Składniki:1 mały blat
bezowy o średnicy ok. 15-18 cm1 szklanka
śmietanki kremówki, schłodzonejopcjonalnie do dekoracji: kilka świeżych
jeżynNa
owoce w żelu czyli frużelinę, potrzebne będą:250 g
jeżyn użytych1,5 łyżeczki
żelatyny w proszku (lub 1,5 listka)3 łyżki
cukru (w zależności od
owoców)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wodyWykonanie:Najpierw przygotować frużelinę, według tego przepisu . Odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej wyłożyć z gorącego garnka do miski, przyspieszy to cały proces), a następnie do lodówki do stężenia. Przynajmniej na 50 minut, musi wyraźnie zgęstnieć.
Śmietanka kremówka, by się ubiła, musi być zimna, czyli powinna być w lodówce nieprzerwanie przez 12 h. Żeby
mieć pewność że się ubije, jeśli kupuję ją w sklepie, przekładam ją na kilka minut do zamrażalnika.Na blat
bezowy wyłożyć połowę zupełnie wystudzonej i gęstej frużeliny.
Śmietankę ubić, aż będzie sztywna. Następnie dodać do niej pozostałą frużelinę. Wymieszać dokładnie łyżką. Tak przygotowany krem
jeżynowy wyłożyć na przygotowany wcześniej blat
bezowy. Udekorować świeżymi
owocami.Włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Blat
bezowy nieco zmięknie.Tort nie nadaje się do przechowywania, gdyż
potem zbytnio nasiąka. Krem jest bowiem bez żadnych usztywniaczy i zagęstników. Trzeba go zjeść w ten sam dzień, w którym będzie robiony. Ja podawałam godzinę od zrobienia.
Bądź towarzyski, podziel się!