Wykonanie
Syrop z
rabarbaru robi się niezwykle prosto i wymaga minimum pracy. Otrzymujemy dwa produkty:
syrop z
rabarbaru oraz dżem/mus
rabarbarowy, który można użyć do naleśników na słodko, posmarować nim
chałkę, czy dać do porannej owsianki/jaglanki.Do czego użyć
syropu z rabarbaru? Najprościej rozcieńczyć go
wodą mniej więcej w proporcji 1:5 (lub wg uznania) i pić jako pyszny, słodki, jednak z lekką nutą kwasowości,
napój. Bardzo polecam!Super jest też lemoniada rabarbarowa: zmieszać w równych proporcjach
syrop z
rabarbaru i
sok z cytryny. Rozcieńczyć zimną
wodą, można dodać kilka listków
mięty lub
melisy i parę kostek
lodu, ewentualnie dosłodzić.Z podanych składników wychodzi ok. pół litra
syropu. Inspirowane tym przepisem.Składniki:1 szklanka =250 ml5 sporych łodyg
rabarbaru (650 g)1 szklanka
wody1 szklanka
cukrudodatkowo: gaza (do kupienia za grosze w aptece), miska, durszlak i garnek, butelka lub słoikWykonanie:
Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić na małe kawałeczki. Włożyć do średniej wielkości garnka, zasypać
cukrem. Odstawić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Rabarbar puści wówczas sok.Dodać szklankę
wody i gotować przez 20-25 minut, aż
rabarbar będzie zupełnie miękki, a
syrop zagęszczony.Durszlak wyłożyć gazą, złożoną kilkukrotnie, odcedzić
rabarbar do miski, aż prawie cały płyn się w niej znajdzie. Resztę dokładnie odcisnąć poprzez gazę.
Syrop przelać do butelki albo słoika i zakręcić. Można przechowywać w lodówce przez dłuższy czas.Mus z
rabarbaru przełożyć do miseczki albo słoika i także przechowywać w lodówce.MOŻLIWE MODYFIKACJE:- pod koniec gotowania
syropu dodać kilka gałązek
tymianku lub
bazylii- na początku gotowania dodać kilka plasterków
imbiru lub kilka dużych kawałków skórki z
pomarańczy- dodać kilka łyżeczek
wody z
pomarańczy albo różanej, do gotowego już
syropu


Spodobało ci się? Polub mnie