Wykonanie

Niebo w gębie. Na ciepło i na zimno. Robiłam już raz w zeszłym roku, na deser. Teraz miało być na weekendowe śniadanie, ale w związku z wycieczką rowerową, było na przekąskę potreningową, na zimno. Można podawać z
serkiem homogenizowanym naturalnym albo
jogurtem naturalny, albo jeść bez niczego.W czerwcu
truskawki są słodkie, dlatego nie dosładzam ich niepotrzebnie.
Rabarbar dobrze przełamuje
słodycz całości.
Masło jest niezbędne! To co prawda 184 kcal na porcję, ale, niestety, to dzięki niemu kruszonka jest tak smaczna! Kruszonka za to nie zawiera
cukru, tylko zdrowy
ksylitol (
cukier brzozowy), o niskim IG.Składniki: [4 porcje]350 g
rabarbaru550 g słodkich
truskawek1 łyżka
mąki na kruszonkę:80 g
płatków owsianych zwykłych45 g
orzechów laskowych1 łyżeczka (5 ml)
cynamonu25 g
mąki pszennej50 g
ksylitolu (ewentualnie
cukru)100 g zimnego
masłaWykonanie:
Owoce umyć.
Truskawki odszypułkować, pokroić na połówki lub ćwiartki - w zależności od wielkości
truskawek. Z
rabarbaru odciąć i wyrzucić końcówki, pokroić na 3-4 cm kawałki.
Owoce posypać
mąką, wymieszać i odstawić na 10 minut.Piekarnik włączyć, by nagrzał się do temp. 200 st. CKruszonka, wersja I:
masło cukier i
mąkę wymieszać razem, jak na kruszonkę, dodać
płatki owsiane cynamon i grubo posiekane
orzechy.Do większego naczynia do zapiekania lub małych kokilek przełożyć
owoce, posypać kruszonką.Kruszonka, wersja II (szybsza):
orzechy posiekać, wszystkie składniki kruszonki (oprócz
masła) połączyć razem w misce.Do większego naczynia do zapiekania lub małych kokilek przełożyć
owoce, posypać kruszonką,
Masło pokroić na cienkie 2 mm plasterki i ułożyć na kruszonce, plasterek obok plasterka.Pieczenie: wstawić do piekarnika i piec około pół godziny, do zrumienienia wierzchu.
owoce powinny w tym czasie puścić
soki i utworzyć pyszną masę.

Polub mnie na fb