ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowo-cukiniowo-bananowe bez jajek

Ciasto kokosowo-cukiniowo-bananowe bez jajek

nazwa

Wykonanie

Trochę, jak zwykle, zmieniłam w przepisie: mąkę dałam orkiszową, mleko zastąpiłam kefirem, dałam rodzynki zamiast żurawiny i dodałam banana, żeby nie było potrzeby zbyt mocnego słodzenia.
Wyszło pyszne!
Składniki na foremkę o śr. 20 cm:
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka, czyli ok. 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (aktualizacja: teraz nie używam m ą ki pszennej)
3 łyżki fruktozy (dałam zamiast ksylitolu, bo chciałam resztkę, która mi została, zużyć)
1 płaska łyżeczka sody
4 łyżki oleju
banan
1 szklanka startej na grubych oczkach cukinii
niepełna szklanka kefiru*
garść rodzynek
imbir, kurkuma
* zastąpienie kefiru mlekiem sojowym uczyni z tego ciasta produkt wegański:)
Nastawiłam piekarnik na 180* C.
Ciasto zrobiłam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli po kolei dodawałam do miski i mieszałam po każdej przemianie:
1. wiórka, olej, pokrojony w kostkę banan (sł)
2. imbir (o)
3. soda (sn)
4. mąka, kefir (k)
5. 3 szczypty kurkumy (g)
6. cukinia, rodzynki, fruktoza (sł)
Ciasto wyszło dość gęste. Przełożyłam je do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami okrągłej foremki i wsadziłam do piekarnika na 35 min.
Pięknie wyrosło i potem lekko opadło.
Nie spodziewałam się, że będzie takie dobre:)
To będzie też świetne ciasto na muffinki i następnym razem takie zrobię - trzeba tylko będzie skrócić czas pieczenia do ok. 20 min.
"Czy aż tak ważne jest, aby być przez innych dobrze zrozumianym?"
Martin Heidegger
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/09/ciasto-kokosowo-cukiniowo-bananowe-bez.html