ßßß
Składniki :1 paczka zielonych oliwek bez pestek ( lub słoik 250 ml )1 duża czerwona papryka ( lub żółta dla koloru 😉 )1 ogórek konserwowy ( średni )1 cebula biała ( mała lub 1/2 średniej )1 puszk a czerwonej fasolki1/2 puszki kukurydzy konserwowej1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego1 /2 łyżeczki mielonego chilli1 czubata łyżeczka cukru1 łyżeczka oliwy z oliwek
Fasolkę wylewamy z puszki na sitko do odcedzania makaronu i płukamy pod bieżącą wodą -zostawiamy do odcieknięcia . Kukurydzę wykładamy na sitko do fasolki , dodajemy tam także posiekany ogórek i paprykę , oraz drobniutko pokrojoną cebulkę . Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do reszty składników , wszystko mieszamy i pozostawiamy na sitku 2 godziny do odcieknięcia , sałatka w tym czasie puszcza sporo soku , który jest nam zbędny .
Po upływie tego czasu posypujemy sałatkę sosem włoskim z torebki , dodajemy chilli i cukier , mieszamy a następnie przekładamy do miseczek . Gotowe , można serwować , powiem szczerze ,że sałatka jest naprawdę świetna w smaku, prezentuje się sama w sobie apetycznie i nieco urozmaici sałatkowy, imprezowy bufet 😉