Wykonanie
Staropolski gulasz jest potrawą wzorowaną , na prawdziwie polskiej starej kuchni , gdzie
mięso przyprawiano jałowcem,
kolendrą otrzymywaną od kupców wędrujących za
bursztynem i równie egzotycznym wtedy
pieprzem czy
czosnkiem .
Mięso gotowano długo na ogniu , a
przyprawy używane w owych czasach , cenne
przyprawy nadawały mu niesamowitego głębokiego aromatu ..
Suszone grzyby zawsze bywały pod ręka , bo nasze lasy w nie obfitują do dnia dzisiejszego..Nie jest to może dzik , tylko świnka hodowlana , ale świnie kiedyś hodowano i jedzono równie często co dziki ..Tak więc przenieśmy się na chwilę w czasy kiedy szumiał staropolski bór , zasiądźmy do wieczerzy i ucztujmy ze smakiem .. 😉
Skład :1 kg
łopatki wieprzowej odtłuszczonej1 łyżka
smalcu1
cebulka1 korzeń
pasternaku , kawałek
selera ( nieduży )garść
suszonych grzybów mieszanych ( podgrzybki najlepsze 😉 )2 ząbki
czosnku6-7 ziaren jałowca1/4 łyżeczki nasion
kolendry1/4 łyżeczki ziaren
czarnego pieprzu1 łyżeczka
cukruszczypta gałki muszkatowej mielonej ,
sól do smaku1 łyżeczka
maki do zagęszczenia sosu
Łopatkę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy na
smalcu , mieszając w brytfance , aż nabierze złoto brązowego koloru .
Przyprawy ziarniste ,
jałowiec ,
kolendrę i
pieprz rozcieramy w moździerzu razem z odrobiną
soli (
sól ułatwia roztarcie przypraw -działa trochę jak papier ścierny 😉 ) .
Posypujemy nimi zrumienione
mięso , dodając także szczyptę
gałki muszkatołowej,
suszone grzyby ,oraz posiekaną drobno
cebulę ,
czosnek ,
pasternakiem i
selerem . Smażymy jeszcze chwilę , a następnie zalewamy
wodą , tak aby
mięso było przykryte . Szczelnie nakrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu , aż
woda odparuje całkowicie , a
mięso zacznie się znowu smażyć , wtedy dolewamy
wody ,dodajemy
cukier ,solimy i dusimy jeszcze około 20 minut . Po upływie tego czasu mieszamy w szklance ( 1/4 szklanki
wody )
mąkę i wlewamy do naszego gulaszu mieszając ,aż do zagęszczenia .
Nie musicie się obawiać ,że dodatek
cukru osłodzi potrawę , nie -on ma tylko zrównoważyć gorzkawy posmak jałowca . Potrawę można na koniec dekorować
jagodami jałowca ale lepiej ich nie rozgryzać -mają gorzki smak i wywołują , staropolski grymas obrzydzenia na twarzy .. 😉 . Staropolski gulasz obłędnie smakuje z
kaszą , niestety moi domownicy nie podzielają tej opinii i wcinają go z
ziemniakami ..jak kto woli, przaśny
chleb maczany w sosie tez jest genialny .. 😉