Wykonanie

Frużelina jest fantastycznym
dodatkiem do ciast, deserów,
lodów, gofrów,
kaszki manny, jaglanej, kluseczek, placków,
bezy i do czego jeszcze tam byśmy chcieli.Składniki:500 g
wiśni140 g
cukru trzcinowego15 g
maki ziemniaczanej2-3 małe słoiczki
Wiśnie przekrój na pół i wyjmij pestki. Włóż do garnka, zasyp
cukrem i podgrzewaj na średnim ogniu.
Wiśnie puszczą sporo soku niech się w nim trochę pogotują około 10 minut. Następnie wsyp
mąkę i porządnie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze z 3 minuty (masa musi delikatnie pyrkać). Konsystencja powinna przypominać
kisiel. Nie może być zbyt galaretowata ani zbyt lejąca. Jeszcze gorącą frużelinę powkładaj do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do górny dnem do całkowitego wystudzenia.