ßßß Cookit - przepis na Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

nazwa

Wykonanie

Frużelina jest fantastycznym dodatkiem do ciast, deserów, lodów, gofrów, kaszki manny, jaglanej, kluseczek, placków, bezy i do czego jeszcze tam byśmy chcieli.
Składniki:
500 g wiśni
140 g cukru trzcinowego
15 g maki ziemniaczanej
2-3 małe słoiczki
Wiśnie przekrój na pół i wyjmij pestki. Włóż do garnka, zasyp cukrem i podgrzewaj na średnim ogniu. Wiśnie puszczą sporo soku niech się w nim trochę pogotują około 10 minut. Następnie wsyp mąkę i porządnie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze z 3 minuty (masa musi delikatnie pyrkać). Konsystencja powinna przypominać kisiel. Nie może być zbyt galaretowata ani zbyt lejąca. Jeszcze gorącą frużelinę powkładaj do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do górny dnem do całkowitego wystudzenia.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/07/fruzelina-wisniowa.html