ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Mazurek czekoladowy bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Jak są święta to musi być mazurek. Zaraz po kajmakowym najlepszy jest czekoladowy :D Na kruchym herbatnikowym spodzie z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki i masą czekoladową.
Paluszki lizać!
Składniki:
Spód:
320 g kakaowych herbatników
2 czubate łyżki nutelli
130 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki kakao
Masa:
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
szczypta soli
Forma to tart 22-24 cm
Herbatniki zmielić, dodać nutelle, kakao, rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć dno i boki formy do tart. Odstawić w chłodne miejsce na 15-30 minut.
Do miski wsypać połamaną czekoladą, sól, wlać kremówkę, mleko i masło. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą ( miska nie może dotykać wody!). Mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarować dżem i wylać lekko przestudzoną masę czekoladową. Odstawić w chłodne miejsce. Dowolnie udekorować.
* Zamiast dżemu z czarnej porzeczki możemy dodać inny nasz ulubiony, albo dżem zastąpić masą toffi.
Ciasto w wersji nie świątecznej z dżemem brzoskwiniowym
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/03/mazurek-czekoladowy-bez-pieczenia.html