ßßß
Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pasztecików do barszczyku świątecznego proponuje wykonać rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem masła, czosnku i rozmarynu.Są bardzo smaczne i świetnie się komponują smakowo z barszczem.Składniki na 4 rogaliki:opakowanie ciasta francuskiego1 łyżka masła1 ząbek czosnku1 łyżka rozmarynu (najlepszy będzie świeży, ale może być też suszony)Ciasto francuskie rozwinąć i przy pomocy dużego talerza, albo obręczy do tortownicy wyciąć jak największe koło. Podzielić na cztery równe części.Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany rozmaryn chwilę podgrzać. Masłem posmarować ciasto francuskie. Każdą część ciasta zwinąć zaczynając od najszerszej strony, uformować kształt rogalika. Na wierzchu posmarować jeszcze masłem, przełożyć na natłuszczoną formę i piec w temp. 200*C do zarumienienia około 15 minut.