Wykonanie
Tort
malinowo –
kokosowy to tort dla tych, którzy nie przepadają za skomplikowanymi przepisami, którzy wolą prostotę i co równie ważne wolą przepisy szybkie.Tort
malinowo –
kokosowy robimy na tradycyjnym
biszkopcie (przepis TUTAJ), krem natomiast można zrobić również w wersji bez laktozy (co niestety dla mnie jest też bez fajerwerków, ale to dlatego, że kocham
mascarpone, które występuje w przepisie nie dla alergików). Do nasączenia
biszkoptu użyłam nieudanego
dżemu z
malin (wyszedł mi bardzo rzadki), natomiast jeśli tak owego nie posiadacieto wystarczy słoiczek
konfitury malinowej.Na zdjęciach tort jest zielony, ze względu na dodany
barwnik spożywczy (tort robiłam dla bardzo wyjątkowego chłopca na jego drugie urodziny). Spokojnie nie jest to konieczne. Tort pięknie komponuje się w bieli, boki można obsypać wiórkami kokosowymi.Bardzo ważne aby wieczór wcześniej wstawić do lodówki
mleko kokosowe !!!
Print RecipeDanie DeseryKuchnia Polska
Tort
malinowo -
kokosowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaSkładnikiTort1 szt.
biszkopt(23 - 25 cm)2 puszki
mleka kokosowego(2 x 400 ml)500 g
serka mascarpone1,5 g wiórek
kokosowych60 g
cukru pudru1 słoik
konfitury malinowejDekoracja300 g
malin250 g
mascarpone400 g
śmietany 30% lub 36%2 łyżki
cukru pudru1,5 szklanki wiórek
kokosowych(opcjonalnie)Porcje:Sposób przygotowaniaTortWszystkie składniki powinny być schłodzone. Wieczór wcześniej do lodówki wstawić
mleko kokosowe.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Mleko kokosowe ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć,
wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (do nasączenia
biszkoptu). Z puszki wyjąć pozostałą bardzo gęstą
śmietankę kokosową i przełożyć ją do misy miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką
mleka.Do
śmietany kokosowej dodać
mascarpone oraz
cukier puder i zmiksować na gładką jednolitą masę. Dodać wiórki i ponownie zmikosować do połączenia się wszystkich składników.Na paterze ułożyć pierwszy blat
biszkoptowy, delikatnie nasączyć
wodą kokosową, następnie posmarować 1/2
dżemu i wyłożyć połowę kremu
kokosowego. Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować pozostałym
dżemem, przykryć wyłożyć drugą połowę kremu. Przykryć ostatnim blatem i delikatnie naponczować.
DekoracjaDo misy miksera włożyć
mascarpone,
śmietanę i
cukier, ubić na sztywną masę.Wierzch i boki
tortu obłożyć kremem (można zrobić rozetki za pomocą rękawa cukierniczego). Boki udekorować wiórkami (opcjonalnie). Na wierzchu ułożyć
maliny.Recipe NotesW wersji bez laktozy
mascarpone zastępujemy dodatkową puszką
mleka kokosowego. Wierzch i boki też pokrywamy takim kremem i obsypujemy wiórkami kokosowymi.UWAGA: Warto by krem odstał chwilę na zewnątrz i trochę zmiękł (
śmietanka jest bardzo gęsta i twarda).Share this Recipe