ßßß Cookit - przepis na Tort malinowo – kokosowy

Tort malinowo – kokosowy

nazwa

Wykonanie

Tort malinowokokosowy to tort dla tych, którzy nie przepadają za skomplikowanymi przepisami, którzy wolą prostotę i co równie ważne wolą przepisy szybkie.
Tort malinowokokosowy robimy na tradycyjnym biszkopcie (przepis TUTAJ), krem natomiast można zrobić również w wersji bez laktozy (co niestety dla mnie jest też bez fajerwerków, ale to dlatego, że kocham mascarpone, które występuje w przepisie nie dla alergików). Do nasączenia biszkoptu użyłam nieudanego dżemu z malin (wyszedł mi bardzo rzadki), natomiast jeśli tak owego nie posiadacie
to wystarczy słoiczek konfitury malinowej.
Na zdjęciach tort jest zielony, ze względu na dodany barwnik spożywczy (tort robiłam dla bardzo wyjątkowego chłopca na jego drugie urodziny). Spokojnie nie jest to konieczne. Tort pięknie komponuje się w bieli, boki można obsypać wiórkami kokosowymi.
Bardzo ważne aby wieczór wcześniej wstawić do lodówki mleko kokosowe !!!
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Tort malinowo - kokosowy
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Składniki
Tort
1 szt. biszkopt(23 - 25 cm)
2 puszki mleka kokosowego(2 x 400 ml)
500 g serka mascarpone
1,5 g wiórek kokosowych
60 g cukru pudru
1 słoik konfitury malinowej
Dekoracja
300 g malin
250 g mascarpone
400 g śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1,5 szklanki wiórek kokosowych(opcjonalnie)
Porcje:
Sposób przygotowania
Tort
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe. Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Mleko kokosowe ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (do nasączenia biszkoptu). Z puszki wyjąć pozostałą bardzo gęstą śmietankę kokosową i przełożyć ją do misy miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka.
Do śmietany kokosowej dodać mascarpone oraz cukier puder i zmiksować na gładką jednolitą masę. Dodać wiórki i ponownie zmikosować do połączenia się wszystkich składników.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, delikatnie nasączyć wodą kokosową, następnie posmarować 1/2 dżemu i wyłożyć połowę kremu kokosowego. Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować pozostałym dżemem, przykryć wyłożyć drugą połowę kremu. Przykryć ostatnim blatem i delikatnie naponczować.
Dekoracja
Do misy miksera włożyć mascarpone, śmietanę i cukier, ubić na sztywną masę.
Wierzch i boki tortu obłożyć kremem (można zrobić rozetki za pomocą rękawa cukierniczego). Boki udekorować wiórkami (opcjonalnie). Na wierzchu ułożyć maliny.
Recipe Notes
W wersji bez laktozy mascarpone zastępujemy dodatkową puszką mleka kokosowego. Wierzch i boki też pokrywamy takim kremem i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
UWAGA: Warto by krem odstał chwilę na zewnątrz i trochę zmiękł (śmietanka jest bardzo gęsta i twarda).
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/tort-malinowo-kokosowy