ßßß
Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów.W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci.Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi.B urak jest lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje alergii.Ma przy tym sporo witamin i składników mineralnych, również tych rzadko występujących w żywości.Chyba każdy słyszał, że buraki powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi.Kluczowym pierwiastkiem jest tutaj żelazo, które jest niezbędne w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała oraz kobalt, który bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek.Sok ze świeżych buraków i marchwi doskonale wzmacnia odporność, pity w okresie jesienno- zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą.Tyle o cudownych właściwościach buraka.Polecam dziś pyszną sałatkę z tym czerwonym warzywem.Idealna do obiadu, kanapek jak i samodzielna przystawka.Nie ukrywam, że jest przy niej trochę pracy, szczególnie jak robi się ją w dużej ilości.Ale jeśli użyjecie robota kuchennego lub malaksera który zetrze za Was warzywato pracy będzie mniej.
Składniki:6 kg. buraków7-8 szt. czerwonych papryk7 szt. cebul250 ml. 10% octu spirytusowego2 łyżki soli2 szklanki cukruZacznijmy od ugotowania w łupinkach buraków.Czas gotowania to około 1 , 5-2 godziny.Sprawdzałam ich miękkość nakłuwając je widelcem.Odstawiłam do ostygnięcia.Obrałam ze skórki.
Gdy się gotowały i stygły zajęłam się papryką.Umyłam ją, przekroiłam na połowy i wykroiłam pestki.
Pokroiłam ją w kostkę.
Cebule obrałam.
I również pokroiłam w kostkę.
Wracajmy do buraczków.Starłam je w paseczki.Można użyć tarki o grubych oczkach lub malaksera.
Do garnka wlałam ocet.Wsypała cukier i sól.Zagotowałam.Wsypałam do zalewy pokrojoną paprykę.
Następnie pokrojoną cebulę.
Wymieszałam i gotowałam 10 minut.
Teraz wystarczy wymieszać wszystkie warzywa razem.
Ostatni etap to zagotowanie sałatki.
Słoiki wyparzyłam.Trzymałam buraczki cały czas na gazie i wkładałam sałatkę do słoików.Wystarczy je ustawiać przykrywkami w dół i nie trzeba już ich wtedy pasteryzować.W przypadku gdy nakładamy niegotującą sałatkę, należy wtedy słoiki 15 minut gotować.Smacznego!Polecam również przepis na:KISZONE BURAKI