Wykonanie
Smaki z dzieciństwa! Szyszki z
ryżu preparowanego, tutaj z masą kajmakową/korówkową. Wcześniej robione na "bazie" z
krówek,
cukierków irysów. Robiliśmy je w szkole na zajęciach Praktyczno technicznych - było wesoło;) cudowne wspomnienia!W domu odtwarzane kilkakrotnie jako dziecko,
potem odeszły w zapomnienie. Przeglądając lodówkę zobaczyłam kajmak (robimy go więcej przy produkcji ciasta
słonecznikowego)
potem na
męża, który jadł sypki
ryż preparowany. Zapytałam, może zrobimy szyszki, on nie wiedział co to jest O_O. Pokazałam jak wyglądają szyszki, mąż zgodził się "oddać" paczkę
ryżu, po czym zrobiłam w kilka chwil. Najgorsze było oczekiwanie aby stężały. Kilka od razu zostało pochłoniętych - nie było
mowy aby się powstrzymał przed spróbowaniem.
Składniki:1 puszka kajmaku */masy krówkowej100-120g
ryżu preparowanego2 łyżki
masła* Kajmak możemy zrobić:
mleko skondensowane wkładamy do garnka,zalewamy
wodą, tak aby przykryło puszkę i gotujemy klika godzin (ja gotuje 5h) lub po prostu kupić gotową masę. Wole zrobić sama dzień wcześniej, moim zdaniem jest lepsza;)
Wykonanie:Do wysokiego nagrzanego garnka wkładamy
masło, gdy się rozpuści dodajemy kajmak/masę
krówkowąNastawiamy mały ogień - to ważneGdy uzyskamy jednolitą konsystencję, dająca się swobodnie mieszać w garnku wsypujemy
preparowany ryż, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.Gdy
ryż będzie całkowicie oblepiony masą, zdejmujemy z ognia.Próbowałam nadawać kształt szyszek dłońmi lecz strasznie się keliła do dłoni, więc robiłam to za pomocą dwóch łyżek stołowych.Odstawiamy do stężenia, gdy ostygną możemy wsadzić do lodówki, co przyśpieszy cały proces.Smacznego;)