ßßß Cookit - przepis na Empanady z bananem i miodem

Empanady z bananem i miodem

nazwa

Wykonanie

Inspiracją był dla mnie przepis z książki " Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler. W oryginalnym przepisie banana podano w duecie z czekoladą, ja pominęłam ten krok zastępując miodem. Empanady w oryginalnej wersji robione są z ciasta filo, u nas trudno je zdobyć, więc wspomagam się ciastem francuskim.
Składniki:
Ciasto francuskie (arkusz) - 2 sztuki
miód - 10 łyżeczek
banan - 1 sztuka
cukier puder - 2 łyżki
cynamon - 2 łyżki
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do190*C.
Arkusz ciasta francuskiego kroimy (w poprzek) w paski, u mnie szerokość dłoni. Wyszło mi 5 pasów z jednego arkusza.
Banany kroimy w plasterki lub kostkę jak podano w przepisie. Na banany łyżeczkę miodu i zawijamy dolny prawy róg łącząc z końcem paska po lewej stronie.
Następnie trójkąt który nam powstał, zawijamy do góry i znowu z lewej do prawej. Tak do końca paska.
Obsypujemy ciastka cynamonem.
Nakładamy na blachę papier do pieczenia, empanady na papier i pieczemy 25 minut w 190*C z trybem termoobieg.
Po wyciągnięciu obsypujemy dodatkowo cukrem pudrem.
*Banany po pokrojeniu można skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, aby nie ściemniały;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/07/empanady-z-bananem-i-miodem.html