Wykonanie
Brzoskwinie dosłownie wplecione w
ciasto francuskie. Miałam w lodówce ciacho francuskie - lubię je
mieć pod ręką,
brzoskwinie także przemknęły mi przed oczami. Chciało się nam czegoś słodkiego . Ostatnie dwa tygodnie nie rozpieszczały nas w wolne chwile, na osłodę upiekłam francuskie z
brzoskwiniami. Prosto i smacznie:)
Składniki:
Ciasto francuskie (arkusz) -1sztuka
brzoskwinie świeże - 4 sztuki
cukier puder do obsypania - ok 2 łyżki
mleko do posmarowania ciasta - 1/4 szklanki
Wykonanie:Na początku rozgrzewamy piekarnik do 175*C.
Brzoskwinie obieramy, następnie przecinamy na połówki, usuwamy pestki.Rozwijamy
ciast francuskie.Na środku ciasta, wzdłuż jego długości układamy wcześniej obrane połówki
brzoskwiń przecięciem na spód.Boki
ciasta francuskiego nacinamy tworząc paski co 1,5 cm (docinamy do
brzoskwiń). Górę ciasta nakładamy na
brzoskwinie, później przeplatamy paski raz z prawej, raz z lewej strony.Gdy dojdziemy do 3/4 wysokości "zamykamy"
brzoskwinie spodem ciasta i dopiero wtedy kończymy przeplatać paski.Smarujemy
ciasto francuskie mlekiem .Przekradamy na blachę, następnie wkładamy do piekarnika (tryb termoobieg) i pieczemy około 20 minut.Gotowe ciasto obsypujemy
cukrem pudrem.