ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej tortowej1 i 1/4 szklanki gorącej wody1 łyżka oleju2 małe cukinie1 cebula czerwona średniej wielkości2 ząbki czosnku1 opakowanie sera feta2 łyżki masłapieprzPrzygotowanie:Mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej szczyptę soli. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą wodę pomalutku ugniatając. Na końcu wlej olej. Ciasto będzie gotowe gdy stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się lepić. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. W chwili gdy ciasto okaże się za lepkie podsyp je mąką, gdy będzie zbyt suche i twarde dolej jeszcze odrobinę gorącej wody!Cebulę i cukinię pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Warzywa smaż około 10- 15 minut, systematycznie mieszając. Gdy będą miękkie odstaw do wystudzenia a następnie dodaj pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Szklanką wykrawaj koła, następnie nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.Gotowe pierożki wrzucaj do osolonej wody i gotuj aż do wypłynięcia.Po wyciągnięciu polej je roztopionym masełkiem.Inspiracja/źródło: Gazeta świat i ludzie