Wykonanie
Sezon
dyniowy w pełni więc zamieszczam różnorakie przepisy na wykorzystanie tego fantastycznego warzywa.
Dynia zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, prowitamina A, witamina E i witaminy z grupy B – Dostarcza sporych ilości witaminy C i PP. Jest dobrym źródłem błonnika i pektyn.
Dynię należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, zachowuje wtedy swoją wartość odżywczą. Zimowe odmiany dyni można przechowywać w chłodnym miejscu (10 – 12 ℃) do 6 miesięcy. Po pokrojeniu niewykorzystaną część można przechować 2 – 3 dni w lodówce. Obraną i pokrojoną
dynię można też zamrozić.Jesienne muffinki z
dyniąKorzenne kostki z
dynią i
suszonymi śliwkamiKorzenne muffiny z
dynią i
żurawinąMini serniczki z
dyniąMini tarty z
dynią i
fetąMuffiny
dyniowo –
orzechoweTartelki z
dynią i
fetąZupa krem z
dynią i
imbirem