ßßß Cookit - przepis na Sezon na dynię

Sezon na dynię

nazwa

Wykonanie

Sezon dyniowy w pełni więc zamieszczam różnorakie przepisy na wykorzystanie tego fantastycznego warzywa. Dynia zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, prowitamina A, witamina E i witaminy z grupy B – Dostarcza sporych ilości witaminy C i PP. Jest dobrym źródłem błonnika i pektyn. Dynię należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, zachowuje wtedy swoją wartość odżywczą. Zimowe odmiany dyni można przechowywać w chłodnym miejscu (10 – 12 ℃) do 6 miesięcy. Po pokrojeniu niewykorzystaną część można przechować 2 – 3 dni w lodówce. Obraną i pokrojoną dynię można też zamrozić.
Jesienne muffinki z dynią
Korzenne kostki z dynią i suszonymi śliwkami
Korzenne muffiny z dynią i żurawiną
Mini serniczki z dynią
Mini tarty z dynią i fetą
Muffiny dyniowoorzechowe
Tartelki z dynią i fetą
Zupa krem z dynią i imbirem
Źródło:http://smakowisko.pl/sezon-na-dynie