ßßß
Ostatnio gdy tylko mogę na śniadanie jadam owsiankę na mleku z dodatkiem bakali lub owoców. W tygodniu ciężko mi poświecić rano czas na jej przygotowanie, za to w weekend zawsze zajadam się jej smakiem. Zazwyczaj przygotowuję owsiankę z jabłkiem i cynamonem, z bakaliami, z owocami leśnymi lub samymi malinami. Wariacji na temat owsianki jest wiele. Każdy odnajdzie w niej ulubiony smak. Owsianka to także samo zdrowie. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako produkt leczniczy. Owsianka to takżę łatwe i proste w przygotowaniu danie. Zatem jedzmy jak najczęściej owsiankę na śniadanie, ponieważ dodaje energii i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.Składniki, 1 porcja:1 szklanka mleka 2%0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych1 łyżeczka miodu1/2 łyżeczki mielonego cynamonugarść orzechów laskowychgarść orzechów nerkowca10-15 sztuk suszonej żurawiny1 łyżka płatków migdałowychWykonanie:Do gotującego się mleka dodać miód, a następnie płatki owsiane i cynamonem. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 5 minut, aż płatki owsiane wchłoną mleko ( jeśli ktoś woli bardziej wodnistą konsystencję może dolać jeszcze trochę mleka).Gotową owsiankę przełożyć do głębokiego talerza, dodać orzechy laskowe, nerkowce, suszoną żurawinę, a na końcu posypać płatkami migdałowymi.
