ßßß Cookit - przepis na Puree (mus) z dyni

Puree (mus) z dyni

Składniki

Wykonanie

« Warsztaty Rama – Smaż jak szef kuchni, Pascal Brodnicki
Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe »
Puree z dyni przygotowujemy przeważnie wtedy, kiedy mamy ochotę upiec ciasto na jej bazie (tak było w moim przypadku :)). Jednak możemy wykorzystać go także do wytrawnych dań, chociażby, jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia 😉 Puree z dyni można także mrozić, aby w środku zimy sięgnąć po ten smak.
Kawałek dyni (zwyczajnej) umyłam i osuszyłam ręcznikiem. Pokroiłam ją na kawałki o grubości 1-2 cm. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika przykryłam papierem do pieczenia, po czym układałam na niej dynię, tak jak widać niżej. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut, aż dynia zmiękła. Po tym jak dynia ostygła, oddzielałam łyżką skórkę od miąższu, a następnie cały miąższ zblendowałam. Z całej blaszki wyszła mi szklanka dyniowego puree.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/10/puree-mus-z-dyni