Wykonanie
« Warsztaty
Rama – Smaż jak szef kuchni, Pascal BrodnickiSzybkie i łatwe
cynamonowe ciasto
dyniowe »Puree z dyni przygotowujemy przeważnie wtedy, kiedy mamy ochotę upiec ciasto na jej bazie (tak było w moim przypadku :)). Jednak możemy wykorzystać go także do wytrawnych dań, chociażby, jako dodatek do obiadu, zamiast
ziemniaków. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia 😉 Puree z dyni można także mrozić, aby w środku zimy sięgnąć po ten smak.Kawałek dyni (zwyczajnej) umyłam i osuszyłam ręcznikiem. Pokroiłam ją na kawałki o grubości 1-2 cm. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika przykryłam papierem do pieczenia, po czym układałam na niej
dynię, tak jak widać niżej. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut, aż
dynia zmiękła. Po tym jak
dynia ostygła, oddzielałam łyżką skórkę od miąższu, a następnie cały miąższ zblendowałam. Z całej blaszki wyszła mi szklanka
dyniowego puree.