Wykonanie
Nadchodzący miesiąc będzie dla mnie okresem dużych zmian w życiu zawodowym i prywatnym. Pierwsze dwa tygodnie grudnia zapowiadają się jednymi z najbardziej intensywnych od wielu lat. Będzie to również miesiąc odpoczynku, ponieważ wybieram się na długo wyczekiwany i upragniony urlop. Chciałabym dobrze przygotować się do czekającego mnie burzliwego okresu przejściowego, dlatego też ostatni listopadowy poniedziałek zaczynam od niesamowicie pożywnej owsianki ze słodkim
bananem, pachnącej
pomarańczą i karmelem. Jako dodatek podaję
kawę z
cynamonowo-
goździkową nutą.
Przepis na owsiankę z karmelizowanym
bananemSkładniki:6 łyżek
płatków owsianych1/2 szklanki
mleka2 łyżeczki
cukru trzcinowego1
banansok z 1
pomarańczyPrzygotowanie:W rondlu podgrzewam
mleko z
płatkami. Gotuję na bardzo małym ogniu do czasu aż
płatki nie zaczną wchłaniać
mleka.Rozgrzewam małą patelnię z grubym dnem i wsypuję na nią
cukier trzcinowy. Gdy
cukier zacznie się rozpuszczać delikatnie układam na nim pokrojonego w ćwiartki
banana.Smażę
banana przez 1 minutę z każdej strony. Na koniec wyciskam sok z
pomarańczy i smażę jeszcze przez minutę aż sok zredukuje się o połowę.Przekładam do miseczki owsiankę i układam na niej
banany. Polewam
sokiem z
pomarańczy, który został na patelni.Przygotowanie
kawy z
cynamonem i
goździkami:Do kawiarki ciśnieniowej wsypuję 3 łyżeczki zmielonej
kawy (ilość wg upodobań, może być mniej), 1/2 łyżeczkę
cynamonu i 2
goździki. Wstawiam kawiarkę na gaz i czekam aż
kawa się zaparzy. W tym czasie podgrzewam filiżankę
mleka.Do dużego kubka wlewam
kawę i
mleko w proporcji 50/50 i dodaję 1/2 łyżeczki
cukru trzcinowego.
Aby dodatkowo się nastroić polecam Wam kawałek w kimacie nadchodzących zmian. Bo przecież przełom roku jest dobrym momentem do zmian, prawda?