Wykonanie
Witam :)Od długiego czasu interesuję się jak najzdrowszym gotowaniem. Wiele przeszłam z moją dietą i bardzo często przesadzałam w jedną lub w drugą stronę. Narobiłam sobie tym wiele złego. Jednak moje błędy nauczyły mnie bardzo dużo o odżywianiu. Najbardziej uświadomiło mi to kilka wizyt u dietetyka. Teraz jestem wrogiem wszystkich diet, gdyż uważam, że żadna z nich w pełni nie dostarcza potrzebnych człowiekowi składników. Staram się nie popadać w skrajności i odżywiać się przede wszystkim zdrowo.Jestem jednak łakomczuchem i muszę zamieniać standardowe przekąski na zdrowe i mniej kaloryczne. Nie znoszę
cukru i słodzików, dlatego nie stosuję ich w przepisach. Używam natomiast
suszonych owoców, dojrzałych
bananów, czasem
miodu i
dżemów roboty mojej babci.Kolejny zamiennik, który bardzo cenię to
fasola zamiast
mąki. Robię z niej na przykład wyśmienite
ciasteczka.Za takie przepisy najczęściej biorę się (okupując piekarnik) w sobotę, gdyż na tygodniu uczę się i nie mam czasu na relaks w kuchni. Tak, relaks, gdyż pieczenie jest dla mnie bardzo odstresowującym zajęciem. Muszę przyznać, że mimo, że lubię pitrasić, często dania okazują się klapą! Stosuję więc metodę prób i błędów oraz czerpię inspiracje z internetu. Jednak jeśli trafię na jakiś fajny przepis, bardzo go modyfikuję, bo często nie pasują mi np. zbyt sztuczne składniki które w nim widnieją. Ten fakt także zadecydował o stworzeniu własnej "bazy informacji" o jedzeniu, jaką jest ta strona. Udane twory
będę zamieszczać tutaj.Mam nadzieję, że mój blog zainteresuje kogoś z Was,Pozdrawiam , do zobaczenia! -
Miss Oatmeal :)