Wykonanie
Lato na patyku.
Słoneczny ananas i apetyczna czerwień symbolu lata -
truskawek. Orzeźwiające, słodkie połączenie. Po prostu mocno schłodzony
owocowy mus. Podobno lato w końcu ma nadejść, więc lepiej bądźcie przygotowani!P.S. Dziś ostatni dzień konkursu - zapraszam do udziału!
Składniki (na 6 sztuk po około 100 ml):320 g pokrojonego w cząstki miąższu dojrzałego, słodkiego
ananasa (około 1/3-1/2 całego
ananasa)250 g odszypułkowanych
truskawekopcjonalnie:
cukier puder / drobny
cukierPrzygotowanie:W osobnych naczyniach zmiksuj kolejno miąższ
ananasa i
truskawek. Aby pozbyć się pestek przetrzyj zmiksowane
truskawki przez drobne sito. Możesz pominąć ten krok. Jeśli
owoce nie są wystarczająco słodkie dodaj nieco
cukru i dobrze wymieszaj. Foremkę do
lodów z patyczkami napełnij musem z
truskawkowym, a następnie dopełnij
ananasem. Możesz też wlewać na zmianę w 2-3 ratach, aby utworzyć bardziej fantazyjny wzór. Włóż napełnioną foremkę do zamrażalnika na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Foremkę możesz na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie, aby wydobyć
lody - w przypadku silnikowej nie powinno to być konieczne. Po wyjęciu podawaj natychmiast.