ßßß Cookit - przepis na Tajskie curry - My Blueberry Corner

Tajskie curry - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Kuchnia tajska to wpływy hinduskie i chińskie – jest bardzo aromatyczna i smaczna. Mleko kokosowe, trawa cytrynowa, chili, imbir i liście limonki kaffir są charakterystyczne dla tej kuchni. Świeże zioła takie jak mięta, kolendra i bazylia dodają jeszcze więcej aromatu. Ciekawym składnikiem tajskiej kuchni jest sos rybny, którym świetnie doprawia się (dosala) potrawy. Moje curry jest bardzo tajskie i aromatyczne.
Porcja dla 5 osób
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 duże ząbki czosnku
3-4 cm świeżego imbiru
700 g piersi z kurczaka (2 podwójne)
1 czerwona papryka
½ żółtej papryki
1 puszka mleka kokosowego
starta skórka z ½ limonki
1 pełna łyżeczka kurkumy
1 świeża nieduża papryczka chili lub ¼ łyżeczki suszonego chili
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka octu ryżowego (lub winnego)
2 łyżki posiekanych liści bazylii (najlepiej tajskiej)
1½ szklanki ryżu jaśminowego
Sposób przygotowania:
Ryż gotować w posolonej wodzie w stosunku 1 część ryżu na 2 części wody przez ok 20 minut. W tym czasie przygotować sos curry.
Kurczaka pokroić w cienkie paski. Czosnek i imbir obrać i drobno pokroić. Papryki oczyścić z nasion i pokroić na kwadraty 3–4 cm. W woku rozgrzać olej i podsmażyć przez minutę czosnek z imbirem. Dodać kurczaka i smażyć, aż się delikatnie zrumieni.
Dodać pokrojoną paprykę.
Po dwóch minutach dodać startą skórkę z limonki, kurkumę, drobno posiekaną papryczkę chili, mleczko kokosowe, sos sojowy, rybny i ocet ryżowy.
Poddusić przez 4 minuty, dodać posiekaną bazylię.
Podawać na gorąco z jaśminowym ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/03/tajskie-curry