Wykonanie
Poziom trudnościKuchnia tajska to wpływy hinduskie i chińskie – jest bardzo aromatyczna i smaczna.
Mleko kokosowe,
trawa cytrynowa,
chili,
imbir i liście
limonki kaffir są charakterystyczne dla tej kuchni. Świeże
zioła takie jak
mięta,
kolendra i
bazylia dodają jeszcze więcej aromatu. Ciekawym składnikiem tajskiej kuchni jest
sos rybny, którym świetnie doprawia się (dosala) potrawy. Moje
curry jest bardzo tajskie i aromatyczne.Porcja dla 5 osóbSkładniki:2 łyżki
oleju rzepakowego2 duże ząbki
czosnku3-4 cm świeżego
imbiru700 g
piersi z kurczaka (2 podwójne)1
czerwona papryka½
żółtej papryki1 puszka
mleka kokosowegostarta skórka z ½
limonki1 pełna łyżeczka
kurkumy1 świeża nieduża
papryczka chili lub ¼ łyżeczki suszonego
chili1 łyżka
sosu sojowego2 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
octu ryżowego (lub
winnego)2 łyżki posiekanych liści
bazylii (najlepiej tajskiej)1½ szklanki
ryżu jaśminowegoSposób przygotowania:
Ryż gotować w posolonej wodzie w stosunku 1 część
ryżu na 2 części
wody przez ok 20 minut. W tym czasie przygotować sos
curry.
Kurczaka pokroić w cienkie paski.
Czosnek i
imbir obrać i drobno pokroić.
Papryki oczyścić z nasion i pokroić na kwadraty 3–4 cm. W woku rozgrzać
olej i podsmażyć przez minutę
czosnek z
imbirem. Dodać
kurczaka i smażyć, aż się delikatnie zrumieni.Dodać pokrojoną
paprykę.Po dwóch minutach dodać startą skórkę z
limonki,
kurkumę, drobno posiekaną
papryczkę chili,
mleczko kokosowe,
sos sojowy,
rybny i
ocet ryżowy.Poddusić przez 4 minuty, dodać posiekaną
bazylię.Podawać na gorąco z jaśminowym
ryżem.Smacznego!