ßßß
białka z 4 jaj25 dag cukru pudruszczypta soli by piana była sztywniejszaBy zmienić kolor lub smak bez można użyć :czarnej kawykakaobarwniki spożywczeSposób przygotowania :Oddzielamy żółtka od białek. (Ważne by nawet najmniejsza ilość nie dostała się do białek- spowoduje to, że bezy mogą się rozlać i po prostu nie wyjdą )Białka miksujemy z odrobiną soli na ,,sztywno", by odwracając miskę do góry piana trzymała się sztywnoDopiero wtedy zaczynamy dosypywać STOPNIOWO łyżka po łyżce cukier ciągle mieszając, aż do zupełnego utarcia cukruNa blaszkę wykładamy papier do pieczenia i formujemy małe ,,kupki". Oczywiście można użyć rękawa z ozdobną końcówką, ale ważne by nie były zbyt małe, bo szybko się wysuszą i będą twardePiekarnik nagrzewamy do 140 ºC wkładamy bezy i pieczemy przez 45 minut , w razie niecałkowitego wysuszenia pieczemy z uchylonymi drzwiczkami piekarnika jeszcze około 15 minut, ( moim bezom wystarcza godzina, nie mam termoobiegu) W prodiżu bezy nie udadzą się ! Powinny być lekko ciągnące w środku .
Smacznego :) !przepis pochodzi z Moich Wypieków.