Wykonanie
            Postanowiłam wypróbować sposób na pieczenie 
kurczaka, który jest podobno bardzo stary i powszechnie znany a odświeżyła go 
Magda Gessler, w programie Kuchenne rewolucje, ratując jedną z upadających restauracji. Faktycznie jest to przepis bardzo prosty i prawie bez wysiłku, wystarczy jedynie odpowiednio wcześnie sobie zaplanować, żeby natrzeć 
kurczaka przyprawami i wstawić go do lodówki. Na drugi dzień wystarczy go wyjąć, nadziać na butelkę i wstawić do pieca oraz od czasu do czasu polać 
piwem. I to wszystko, wychodzi rewelacyjne 
mięsko, cały tłuszcz wycieka i 
kurczak się w nim nie 
kąpie. Przyznam szczerze że ja nie przepadam za 
kurczakiem pieczonym w całości bo zawsze mam problem z pokrojeniem i tutaj było tak samo. Łatwiej było tego 
kurczaka przyrządzić niż 
potem pokroić:)

Składniki:
kurczakbutelka 
piwadowolne 
przyprawy (
sól, 
pieprz, 
czerwona papryka, 
tymianek)
olejNatrzeć 
olejem i 
przyprawami kurczaka i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć butelkę z 
piwem do środka 
kurczaka. Butelka powinna być porządnie wyszorowana i pozbawiona naklejek. Wstawić takiego 
kurczaka do brytfanki i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec ok.1,5 - 2 godź. W czasie pieczenia można polewać 
kurczaka sosem, który się wytworzył i spłynął do brytfanki.Smacznego:)