Wykonanie
Postanowiłam wypróbować sposób na pieczenie
kurczaka, który jest podobno bardzo stary i powszechnie znany a odświeżyła go
Magda Gessler, w programie Kuchenne rewolucje, ratując jedną z upadających restauracji. Faktycznie jest to przepis bardzo prosty i prawie bez wysiłku, wystarczy jedynie odpowiednio wcześnie sobie zaplanować, żeby natrzeć
kurczaka przyprawami i wstawić go do lodówki. Na drugi dzień wystarczy go wyjąć, nadziać na butelkę i wstawić do pieca oraz od czasu do czasu polać
piwem. I to wszystko, wychodzi rewelacyjne
mięsko, cały tłuszcz wycieka i
kurczak się w nim nie
kąpie. Przyznam szczerze że ja nie przepadam za
kurczakiem pieczonym w całości bo zawsze mam problem z pokrojeniem i tutaj było tak samo. Łatwiej było tego
kurczaka przyrządzić niż
potem pokroić:)
Składniki:
kurczakbutelka
piwadowolne
przyprawy (
sól,
pieprz,
czerwona papryka,
tymianek)
olejNatrzeć
olejem i
przyprawami kurczaka i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć butelkę z
piwem do środka
kurczaka. Butelka powinna być porządnie wyszorowana i pozbawiona naklejek. Wstawić takiego
kurczaka do brytfanki i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec ok.1,5 - 2 godź. W czasie pieczenia można polewać
kurczaka sosem, który się wytworzył i spłynął do brytfanki.Smacznego:)