ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku zapiekana

Fasolka po bretońsku zapiekana

nazwa

Wykonanie

paczka fasoli piękny Jaś tyczny
susz warzywny
50 dkg kiełbasy
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka suszonych pomidorów
4 ząbki czosnku
3-4 cebule
sól, pieprz
listek, ziele
majeranek
Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą , w której się moczyła z dodatkiem suszu warzywnego gotować około 2 godzin.[ ja gotowałam o wiele krócej bo w szybkowarze].Cebulę pokroić w półplasterki.Połowę cebuli zeszklić , dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażyć.Dodać do fasoli , wymieszać i doprawić.Do reszty zeszklonej cebuli dodać pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i chwilę razem podsmażyć, dodać odrobinę bulionu.W naczyniu żaroodpornym układać warstwę fasoli z kiełbasą i podsmażonej cebuli z koncentratem pomidorowym.Zapiec w piekarniku około 1 godziny.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/05/fasolka-po-bretonsku-zapiekana.html