ßßß Cookit - przepis na Kawa...zielona

Kawa...zielona

nazwa

Składniki

Wykonanie

Parę dni mnie tu nie było..tydzień temu w niedzielę przyszykowałam kilka wpisów na automatyczne opublikowanie...jakbym wyczuła ,że będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z Najlepszymi przyprawami świata ..Oprócz kawy dostałam również sporo przypraw, ale o nich w następnych postach..
Najlepsze przyprawy świata mają w swoje ofercie kawę ..ale jaką? ..zieloną...ja pierwszy raz o takiej słyszałam i pierwszy raz taką piłam..A Wy ? Kawa zielona jest dostępna w ziarenkach i mielona...ja otrzymałam kawę mieloną . Kawa zielona jest całkiem inna niż kawa czarna..tzn..pachnie i smakuje inaczej niż kawa czarna..no i jest oczywiście zielona..a nie czarna..
Kawa ta zapakowana jest w papierową torebkę, a na niej jest etykieta z właściwościami i zastosowaniem kawy..
Kawa zawiera kwas chlorogenowy i kofeinę przyśpieszając tym samym spalaniem tłuszczy[ cellulitu].Dzięki systematycznemu spożywaniu możemy zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie o około 15-30% ..wspomaga także w oczyszczaniu organizmu z toksyn..
Gdzieś w necie wyczytałam , żeby kawę zalać wodą o temperaturze około 90 stopni i parzyć przez 10 minut.Po odcedzeniu zielona kawa jest gotowa do spożycia.Zaleca się spożywanie kawy 3 razy dziennie 10 minut przed posiłkiem.
Tak wygląda "osad "[to co jest na dnie szklanki po zaparzeniu] z kawy zielonej ..całkiem inny niż z kawy czarnej..
Polecam...warto spróbować takiej kawy o właściwościach odchudzających...i nie tylko ..
Kilka słów o zielonej kawie cytuję ze strony :
Kawa kojarzy nam się z ciemnobrązowymi, lub czarnymi ziarnami. Czym, natomiast, jest zielona kawa?
To nic innego jak zebrane ziarna kawy, niepoddane procesowi przepalania. Skład chemiczny jest, więc, taki sam, jak w przypadku czarnej kawy. Skąd, więc przekonanie o właściwościach odchudzających zielonej kawy?
To zawartość kwasu chlorogenowego, który stanowi ponad 10% zawartości w filiżance kawy, powoduje szybszą przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. W tradycyjnej kawie nie ma tego kwasu, ponieważ proces wypalania powoduje jego utratę.
Kwas chlorogenowy ma silne działanie utleniające, prowadzące do zmniejszenia przyswajania cukrów w organizmie i przyśpieszenia metabolizmu.
Zielona kawa pomaga w straceniu zbędnych kilogramów, ponieważ wspomaga przemianę materii. Nie można, jednak, zapominać, że jest „tylko” suplementem diety i nie zastąpi zdrowego odżywiania się i zrównoważonej diety. Efekty picia zielonej kawy są widoczne, kiedy dołączymy do tego aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie się.
Zielona kawa, oprócz właściwości odchudzających, ma też inne, pozytywne właściwości:
Wpływa pozytywnie na pracę umysłu
Pomaga w koncentracji i w zachowaniu jasności umysłu
Zmniejsza poziom cukru we krwi
Picie zielonej kawy nie powoduje efektów ubocznych
Joe Vinson- chemik z Uniwersytetu w Scranton w Pensywalii zbadał działanie zielonej kawy. Podawał pewną ilość kawy szesnastu osobom z nadwagą, w wieku 20-30 lat. Badania trwały 8 tygodni i, w tym czasie, przeciętny uczestnik badania stracił 8 kg.
Na podsumowanie badań chemik stwierdził, że:
Połknięcie kilku kapsułek ekstraktu dziennie, przy zachowaniu niskotłuszczowej zdrowej diety i regularnych ćwiczeniach, jest bezpiecznym, efektywnym i niedrogim sposobem na zrzucenie kilogramów.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/03/kawazielona.html