ßßß
Te pomarańcze to przypadek. Miała być ryba z warzywami w białym winie, ale wróciwszy do domu na weekend, nie zastałam w lodówce żadnych warzyw oprócz marchewki… Po drodze kupiłam pomarańcze i nie pozostało mi nic innego, jak dodać je do ryb… Tym bardziej, że nie były bardzo słodkie, raczej kwaskowe.Dobrałam do tego kontrastowe przyprawy – ulubiony do ryb estragon, kolorowy i ziołowy pieprz oraz suszone pomidory. Aha, żeby było to bardziej urozmaicone, wkroiłam jeszcze winne jabłka. Wyszło danie niezwykłe ale ciekawe i smaczne…kilogram filetów z białej ryby2 kwaskowe pomarańcze2 winne jabłkakilka suszonych pomidorów1/2 szklanki białego wina1/2 szklanki bulionu warzywnegosok z cytrynysól, pieprz kolorowy i ziołowyestragonoliwa, kawałek masłaPokrojone filety skropiłam sokiem z cytryny. Po kilku minutach posoliłam i posypałam przyprawami- pieprz kolorowy był świeżo zmielony. Dodałam obrane i pokrojone w plastry pomarańcze , pokruszone suszone pomidory oraz kawałki obranych jabłek, wymieszałam to z oliwą w żaroodpornym naczyniu. Wlałam bulion warzywny, położyłam na wierzch kilka wiórków masła i wstawiłam do piekarnika na 15 min na 180 C. Potem wlałam wino, przykryłam i dopiekłam 10 minut.Można zjeść z ziemniakami z wody, pasował by też z ryż lub biały chleb. Smaki były zaskakująco zharmonizowane. Smacznego !