Wykonanie
![](/Data/Images/grazynagotuje.pl\kompoty-jablkowo-mirabelkowe-na-zime/l/982980192.jpg)
![](/Data/Images/grazynagotuje.pl\kompoty-jablkowo-mirabelkowe-na-zime/l/-1621676950.jpg)
Szukając wczoraj zdjęć sałatki ze
śliwkami do akcji śliwkowej, znalazłam jeszcze zaległe zdjęcia. Trochę po czasie, bo mirabelek już nie ma, ale można sobie zanotować na przyszły rok, albo zrobić z węgierkami- też będzie smacznie. Można dodać i
gruszki- kiedyś, gdy miałam jeszcze
gruszki w ogrodzie , robiłam takie pyszne trójskładnikowe kompoty. W tym roku już nie zdążę, może w przyszłym je pokażę.Ale wracajmy do mirabelek – same w kompocie też są dobre, ale w duecie z
jabłkami smakują bardzo ciekawie. Najlepiej zastosować proporcję pół na pół.
jabłkasyrop z litra
wody i szklanki
cukrumirabelki
Jabłka obieram i kroję na kawałki. Mirabelki myję.Napełniam
jabłkami i mirabelkami wyparzone słoiczki . Zalewam przestudzonym
syropem przygotowanym z litra wrzącej
wody , w której rozpuszczam szklankę
cukru. Zostawiam u góry 2 cm wolne od płynu, na sok, który
jabłka i
śliwki wydzielą podczas pasteryzacji.Zamykam wyparzonymi i wytartymi do suchego nakrętkami,wstawiam do garnka z
wodą do 3/4 wysokości słoików ( dno garnka wykładam grubym papierem lub małą ściereczką,żeby słoiki nie popękały). Gotuję ok.20 minut od zagotowania,zmniejszając moc palnika.Zostawiam słoiki w przykrytym garnku do ostudzenia. To nadaje kompotom piękny kolor i zapach.Smacznego !