Wykonanie


Pora sprzyja wszelkim zimnym
napojom. W tym roku nie mam zbyt wielu swoich
owoców, dopisały jednak jako tako małe wisienki i
porzeczki. Gotuję więc z nich kompoty i robię koktajle. Ale z kompotami to jest tak – sok wszyscy chętnie wypiją, a na
owoce nie zawsze sa chętni. Na poczatku sezonu nie było z tym problemów, ale teraz
owoce z kompotu trochę się znudziły moim domownikom, zwlaszcza
wiśnie, po ktorych zostają pestki…Ostatnio wyrzuciłam więc
owoce z kompotu na sito, przetarłam je aby pozbyć sie pestek i dodalam do koktajlu, wzbogacając je o rozgniecionego
banana. Koktajl cieszył się wielkim powodzeniem. A
owoce się nie zmarnowały !litr
kefiruszklanka
mlekaszklanka przetartych
owoców z kompotu ( u mnie
wiśnie)2 łyżki
cukrubananBanana rozgnieśc widelcem, dodać do niego przetarte
owoce i
cukier. Trzepiąc trzepaczką dodawać
kefir i
mleko. Dobrze oziębić. Latem doskonały zamiast tradycyjnej zupy – orzeźwiający i pożywny. Smacznego !