ßßß
Roladki te możecie potraktować jako przekąskę, przystawkę, jak również podawać jako element dania głównego. Są pyszne, zdrowe i pięknie wyglądają:)Przepis na te cudowne roladki znalazłam w programie kulinarnym "rewolucja na talerzu".Składniki:bakłażanorzechy włoskiefeta (12% tłuszczu)zioła np. prowansalskiepor (do ozdobnego związania roladek)Przygotowanie:Bakłażana umyj i osusz. Następnie pokrój go wzdłuż w dosyć cienkie paski. Włóż warzywne paski do durszlaka, posól i ostaw na 20min aby sól wyciągnęła z bakłażana gorycz. W tym czasie pokrój fetę w kostkę lub paski, a orzechy włoskie delikatnie posiekaj.Po 20 minutach umyj bakłażana pod bieżącą wodą aby zmyć sól i gorycz, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.Pojedyncze paski smaż z obu stron na grillowej patelni aż się zarumienią i zmiękną.Na bakłażana nałóż fetę, orzechy i posyp ziołami, a następnie zwiń i nabij na ozdobną wykałaczkę, bądź tak jak ja zwiąż paskami z pora.Smacznego :)