ßßß Cookit - przepis na Konfitura malinowa

Konfitura malinowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ostatnio na blogu zrobiło się strasznie kokosowo. Chyba już czas na coś zupełnie innego... no, może nie aż tak, bo dalej zostajemy w temacie "domowego wyrobu"!
Konfitura malinowa, którą koniecznie musicie zrobić. a jeżeli nie zrobicie, to pożałujecie! Bo zimą zatęsknicie za latem, malinami i spadnie na Was klątwa hemoroidów.
Więc zróbcie, jeżeli nie chcecie mieć żylaków w tyłku.
Przepis na 500ml:
500g malin
4 łyżki cukru*
1/3 szklanki wody
Maliny dokładnie oczyścić z robaczków, wybrać dojrzałe i niezepsute. Opłukać owoce, delikatnie odsączyć.
Wsypać je do garnka, zasypać cukrem, trochę ugnieść i zostawić na noc. Rano dodać wodę, zagotować i szybko zestawić z ognia.
Poczekać chwilę aż ostygnie, zagotować jeszcze raz i gotować przez 20–30 minut często mieszając. Spróbować — jeżeli nie jest wystarczająco słodka dosłodzić i dokładnie wymieszać.
Po tym czasie sprawdzić konsystencję: jeżeli jest odrobinę bardziej gęsta niż syrop...konfitura jest gotowa.
Wrzucić do umytych słoików i pasteryzować.
* Tylko 4 łyżki jeżeli maliny są słodkie. Jeżeli wykrzywiają mordkę — włóżcie co najmniej 6.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2013/08/konfitura-malinowa.html