Wykonanie
Kawę uwielbiam, choć taką dość delikatną. Ostatnio moją ulubioną jest
kawa mrożona, ale przepadam również za
cappucino własnego wykonania. Gorąco polecam, bo jest tak pyszna, że rzadko kiedy kończy się u mnie na jednej filiżance.Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.
Składniki (na 2 porcje):- 2 filiżanki
mleka,- 2 kostki
gorzkiej czekolady,- 2 płaskie łyżeczki
kawy rozpuszczalnej,- 2 łyżeczki
cukru,-
bita śmietana,- starta
czekolada.Sposób wykonania:Filiżanki trzymamy we wrzątku. Podgrzewamy w garnuszku
mleko tak długo, aż prawie zacznie się gotować (nie gotujemy!) i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną
czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dosypujemy
cukier i
kawę. Dokładnie mieszamy do lekkiego spienienia i połączenia składników. Gorącą
kawę wlewamy do wygrzanych filiżanek, nakładamy
bitą śmietanę i ozdabiamy obficie startą
czekoladą.