ßßß Cookit - przepis na Kawa cappucino

Kawa cappucino

nazwa

Wykonanie

Kawę uwielbiam, choć taką dość delikatną. Ostatnio moją ulubioną jest kawa mrożona, ale przepadam również za cappucino własnego wykonania. Gorąco polecam, bo jest tak pyszna, że rzadko kiedy kończy się u mnie na jednej filiżance.
Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 filiżanki mleka,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki cukru,
- bita śmietana,
- starta czekolada.
Sposób wykonania:
Filiżanki trzymamy we wrzątku. Podgrzewamy w garnuszku mleko tak długo, aż prawie zacznie się gotować (nie gotujemy!) i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dosypujemy cukier i kawę. Dokładnie mieszamy do lekkiego spienienia i połączenia składników. Gorącą kawę wlewamy do wygrzanych filiżanek, nakładamy bitą śmietanę i ozdabiamy obficie startą czekoladą.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/07/kawa-cappucino.html