ßßß Cookit - przepis na Leczo

Leczo

nazwa

Wykonanie

W czerwcu oraz lipcu dwukrotnie byłam na Węgrzech, stąd po dłuższej przerwie pomyślałam o zrobieniu lecza. Tą typowo węgierską potrawę możemy przyrządzić na kilka sposobów – może się stać dodatkiem do mięsa lub samodzielną potrawą. Ja leczo wzmocniłam kiełbasą.
Składniki :
1,5 kg dobrej kiełbasy
10-15 dag słoniny
3 cebule
5 czerwonych, dojrzałych pomidorów
2 papryki czerwone, 2 zielone, 1 żółtą, 3 białe
papryka słodka w proszku
trochę oleju lub smalcu
Zaczynamy od pokrojenia w kosteczkę słoninki, którą wytapiamy w dość sporym garnku, najlepiej o grubym dnie, na średnim ogniu.
Gdy się wytopi, otrzymamy skwarki, które wyciągamy. Do wytopionej słoninki dodajemy trochę oleju lub smalcu i zeszklamy na nim cebulkę pokrojoną w pół talarki. Pod koniec smażenia przyprawiamy łyżką słodkiej papryki i mieszamy.
Następnie wrzucamy do garnka umytą, z wykrojonym gniazdem nasiennym i z wykrojonymi białymi błonkami, całą naszą paprykę, pokrojoną w cienkie paseczki.
Całość dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, po czym dorzucamy pokrojone w ćwiartki sparzone, obrane ze skórki, pomidorki. Całość dusimy jeszcze przez kolejne 5 minut, oczywiście co jakiś czas mieszając.
Jak widzicie, w żadnym momencie nie dolewałam wody, jak to czasem jest podawane w niektórych przepisach – warzywa pięknie puszczają soki, które będą cudownie aromatyczne i będzie ich dość, aby całe leczo „pływało”.
Na koniec jeszcze tylko dorzucamy kiełbasę ze skwarkami, z tym, że kiełbasę zawszę oddzielnie jeszcze podsmażam przed wrzuceniem do garnka na odrobinie oleju na osobnej patelni. Całość gotuję jeszcze około 10 minut i gotowe
Aromatyczne, smaczne, papryka nie rozgotowana.
Smacznego.
Źródło:http://bettycook.pl/2014/08/leczo-2