Wykonanie
Składniki:
Biszkopt na prostokątną formę 28×40 cm:7
jajek średniej wielkości1,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
mąki tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
olejuszczypta
solikilka kropel
aromatu waniliowegobarwnik niebieski (ilość uzależniona od tego jaką intensywność koloru chcemy otrzymać)
Krem śmietankowy na Spider–Mana o rozmiarze 28×40 cm:1500-1700 ml
śmietany kremówki 36%500 g
serka mascarpone5
śmietan-fixów8 łyżek
cukru pudrudodatkowo: barwnik czerwony, oraz czarnyPoncz:2 szklanki gorącej
wody6 łyżek
miodu100 ml
likieru kokosowego białego
Wykonanie:Na samym początku przygotowujemy
biszkopt.
Białka oddzielamy od
żółtek. Do
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje
cukru oraz
cukier waniliowy. Gdy
cukier połączy się z pianą dodajemy
żółtka i dalej ubijamy aż do uzyskania masy jajecznej. W oddzielnej misce łączymy
mąkę pszenną tortową,
mąkę ziemniaczaną i
proszek do pieczenia. Małymi partiami, powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy tego za pomocą miksera tylko ręcznie. Ewentualnie możemy to zrobić na najniższych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy
olej, kilka kropel
aromatu waniliowego oraz barwnik niebieski (możemy również przygotować
biszkopt jasny, bez dodatku barwnika) i mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Blachę prostokątną o wymiarach 28×40 cm smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier
śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch
biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już
biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na dwa blaty. Ja piekłam dwa
biszkopty, gdyż chciałam
mieć tort czterowarstwowy.
Biszkopt możemy przygotować wieczorem a dopiero dnia następnego przekładać go kremem.
Gdy mamy już upieczony
biszkopt a następnie przekrojony, pozostaje nam wycięcie kształtu. Drukujemy z Internetu na kartce A3 twarz wraz z kawałkiem szyi Spider-Mana, wycinamy. Wycięty szablon przykładamy do
biszkoptu i wycinamy dwa z kawałkiem szyi, a 2
biszkopty tylko z twarzą. Odkładamy. Składniki ponczu mieszamy ze sobą i odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy krem. Do jednej miski wlewamy
śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że
śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder oraz
śmietan-fixy, co sprawia, że
śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy
serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do
mascarpone dodać ubitą
śmietanę, nigdy na odwrót.
Na prostokątnym talerzu lub szkle układamy jeden blat Spider-Mana z szyją, ponczujemy go obficie, a następnie smarujemy go kremem, przykładamy na to drugi blat z szyją, ponczujemy i układamy krem na
biszkopcie tam gdzie jest tylko twarz (możemy sobie dopomóc szablonem) i przykrywamy
biszkoptem, tą czynność powtarzamy jeszcze raz aż skończymy kłaść ostatni
biszkopt. Należy pamiętać, że każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Do małej miseczki pozostawiamy sobie 3 łyżki białej masy na oczy oraz 10 czubatych łyżek na pajęczynę. Do reszty dodajemy czerwony barwnik i mieszamy tak długo aż składniki połączą się ze sobą. Nakładanie czerwonego kremu rozpoczynamy od
boków i na samym końcu przykrywany górę
tortu. Z szablonu wycinamy sobie oczy i przykładamy, za pomocą wykałaczki obrysowujemy sobie oczy oraz kreślimy pajęczynę. Na miejsce oczu nakładamy biały krem. Do kremu na pajęczynę dodajemy czarny barwnik lub ewentualnie ciemno siwy i mieszamy aż masa nam się ładnie zabarwi. Krem przekładamy do szprycy i rysujemy pajęczynę.
Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 5 godzin przed podaniem. Najlepiej jest go przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.
Inspiracja