Wykonanie
Składniki:Spód:200 g
masła lub
margaryny300 g
herbatników petit buerre (o maślanym smaku)3 łyżki ciemnego, naturalnego
kakao2 kieliszki
wódki1
cukier waniliowy2 łyżki
cukru pudruMasa
mleczno-kokosowa:¼ szklanki
mleka 3,2%¼ szklanki
cukru150 g
masła lub
margaryny2 szklanki
mleka w proszku200 g
wiórków kokosowychPolewa:3 łyżki wrzącej
wody3 łyżki
cukru pudru3 łyżki ciemnego, naturalnego
kakao100 g
masła lub
margarynyWykonanie:
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć, można do tego użyć blendera lub zrobić to ręcznie. W garnku rozpuszczamy
masło,
cukier puder,
cukier waniliowy, wlewamy
wódkę, gdy te składniki stworzą polewę wrzucamy pokruszone
herbatniki. Mieszamy tak długo aż się ze sobą połączą. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20×30. Dociskamy ją do dna.
Przygotowujemy masę
mleczno-
kokosową.
Mleko zagotowujemy z
cukrem i rozpuszczamy
margarynę, studzimy. Dodajemy
mleko w proszku i
wiórka kokosowe, miksujemy na najwyższych obrotach do powstania puszystej masy. Wykładamy powstałą masę na
czekoladowy spód i delikatnie dociskamy.Przygotowujemy polewę na ciasto. Do rondelka wlewamy wrzącą
wodę i rozpuszczamy w niej
cukier puder. Następnie dodajemy
masło lub
margarynę pokrojoną w mała kostkę oraz
kakao, mieszamy tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę aby wszystkie składniki stężały, przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.