ßßß Cookit - przepis na Kostka kokosowo-czekoladowa

Kostka kokosowo-czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Spód:
200 g masła lub margaryny
300 g herbatników petit buerre (o maślanym smaku)
3 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
2 kieliszki wódki
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
Masa mleczno-kokosowa:
¼ szklanki mleka 3,2%
¼ szklanki cukru
150 g masła lub margaryny
2 szklanki mleka w proszku
200 g wiórków kokosowych
Polewa:
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
100 g masła lub margaryny
Wykonanie:
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć, można do tego użyć blendera lub zrobić to ręcznie. W garnku rozpuszczamy masło, cukier puder, cukier waniliowy, wlewamy wódkę, gdy te składniki stworzą polewę wrzucamy pokruszone herbatniki. Mieszamy tak długo aż się ze sobą połączą. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20×30. Dociskamy ją do dna.
Przygotowujemy masę mleczno-kokosową. Mleko zagotowujemy z cukrem i rozpuszczamy margarynę, studzimy. Dodajemy mleko w proszku i wiórka kokosowe, miksujemy na najwyższych obrotach do powstania puszystej masy. Wykładamy powstałą masę na czekoladowy spód i delikatnie dociskamy.
Przygotowujemy polewę na ciasto. Do rondelka wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczamy w niej cukier puder. Następnie dodajemy masło lub margarynę pokrojoną w mała kostkę oraz kakao, mieszamy tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę aby wszystkie składniki stężały, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/04/kostka-kokosowo-czekoladowa