ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa – lubisz?

Fasolka szparagowa – lubisz?

nazwa

Wykonanie

Dziś szybko i na temat – fasolka szparagowa, lubisz? Jako przekąska, dodatek do dań mięsnych czy omletu? Dla mnie bez różnicy bo w każdej formie kocham! A co w niej takiego oprócz walorów smakowych?
1. Ma niski indeks glikemiczny dzięki czemu po jej spożyciu dłużej będziemy odczuwali sytość a przy tym w 100g ma zaledwie 28 kcal!
2 . Jest bogatym, naturalnym źródłem kwasu foliowego na co powinny zwrócić uwagę kobiety w ciąży- tu prym wiedzie zielona fasola szparagowa.
3 . Żółtej fasoli szparagowej przypiszemy natomiast więcej potasu i fosforu.
4. Źródło błonnika, witaminy C i beta karotenu.
5 . Zawiera flawonoidy, które spowalniają procesy starzenia się skóry a tym samym chronią przed działaniem wolnych rodników.
6. Wspomaga odporność, a jej regularne spożywanie może pomóc w walce z cholesterolem
Oczywiście fasolka może pomóc w walce z cholesterolem o ile i my pomożemy troszkę naszemu organizmowi i zamienimy tradycyjną u nas fasolkę szparagową podawaną z bułką tartą na jej lżejszy odpowiednik. Moja propozycja na zdrowszą wersje fasolki szparagowej to np. podanie jej z ziarnem sezamu.
Sposób przygotowania:
Fasolkę gotujemy do miękkości a następnie odcedzamy. Ziarno sezamu podsmażamy lekko na patelni z odrobiną oliwy. Gdy sezam nabierze lekko złotawego koloru, łączymy go z fasolką. Dokładnie mieszamy i wcinamy póki ciepłe. Świetnie smakuje jako przekąska lecz również jako obiadowy dodatek do „schabowego”.
A Ty w jakiej formie najbardziej lubisz fasolkę szparagową? Wybierasz żółtą czy zieloną?
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/zdrowystylzycia/fasolka-szparagowa-lubisz