Wykonanie
Dziś szybko i na temat –
fasolka szparagowa, lubisz? Jako przekąska, dodatek do dań
mięsnych czy omletu? Dla mnie bez różnicy bo w każdej formie kocham! A co w niej takiego oprócz walorów smakowych?1. Ma niski indeks glikemiczny dzięki
czemu po jej spożyciu dłużej będziemy odczuwali sytość a przy tym w 100g ma zaledwie 28 kcal!2 . Jest bogatym, naturalnym źródłem kwasu foliowego na co powinny zwrócić uwagę kobiety w ciąży- tu prym wiedzie
zielona fasola szparagowa.3 .
Żółtej fasoli szparagowej przypiszemy natomiast więcej potasu i fosforu.4. Źródło błonnika, witaminy C i beta karotenu.5 . Zawiera flawonoidy, które spowalniają procesy starzenia się skóry a tym samym chronią przed działaniem wolnych rodników.6. Wspomaga odporność, a jej regularne spożywanie może pomóc w walce z cholesterolem
Oczywiście
fasolka może pomóc w walce z cholesterolem o ile i my pomożemy troszkę naszemu organizmowi i zamienimy tradycyjną u nas
fasolkę szparagową podawaną z
bułką tartą na jej lżejszy odpowiednik. Moja propozycja na zdrowszą wersje
fasolki szparagowej to np. podanie jej z ziarnem
sezamu.
Sposób przygotowania:
Fasolkę gotujemy do miękkości a następnie odcedzamy. Ziarno
sezamu podsmażamy lekko na patelni z odrobiną
oliwy. Gdy
sezam nabierze lekko złotawego koloru, łączymy go z
fasolką. Dokładnie mieszamy i wcinamy
póki ciepłe. Świetnie smakuje jako przekąska lecz również jako obiadowy dodatek do „schabowego”.
A Ty w jakiej formie najbardziej lubisz
fasolkę szparagową? Wybierasz żółtą czy zieloną?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...