ßßß
Lekbuchen250 g mąki pszennej85 g mielonych migdałów3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 ml płynnego miodu85 g masła100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejMąkę, migdały, sodę,proszek,przyprawy wymieszać w misce.Na patelnię wlać miód, dodać masło i podgrzewać do czasu roztopienia się masła.Zdjąc z palnika i lekko przestudzić.Do suchych składników wlać mieszankę miodowo-maślaną, dodać skórkę kandyzowaną i wymieszać aby nie było grudek(ciasto ma być lepiące więc nie dodawać mąki).Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia.Z ostudzonego ciasta formować kulki (ręce możnamaczać w wodzie aby ułatwić sobie pracę)wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach ponieważ ciasteczka urosną.Ciasteczka lekko spłaszczać.Piec w temperaturze 180 0 C przez około 15minut.Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać kilka minut i przełożyć je na kratkę do całkowitego wystudzenia.Lekbuchen polukrować.Lukier:2 szklanki cukru pudrukilka łyżek gorącej wodyCukier puder rozetrzeć z wodą dolewając ją łyżeczka po łyżeczce aby uzyskać porządaną konsystencję.Pierniczki zanurzać w lukrze i odkładać do zastygnięcia lukru.

