ßßß Cookit - przepis na Lekbuchen

Lekbuchen

nazwa

Wykonanie

Lekbuchen to pierniczki które są bardzo miękkie, wręcz puszyste i są zupełnie inne niż my Polacy znamy, chociaż jeśli zasmakowaliście pierniczków w jednej z niemieckiej sieci marketów to te pierniczki przypadną Wam do gustu i zakochacie się w nich od pierwszego kęsu.
Lekbuchen
250 g mąki pszennej
85 g mielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mąkę, migdały, sodę,proszek,przyprawy wymieszać w misce.
Na patelnię wlać miód, dodać masło i podgrzewać do czasu roztopienia się masła.Zdjąc z palnika i lekko przestudzić.
Do suchych składników wlać mieszankę miodowo-maślaną, dodać skórkę kandyzowaną i wymieszać aby nie było grudek(ciasto ma być lepiące więc nie dodawać mąki).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia.
Z ostudzonego ciasta formować kulki (ręce możnamaczać w wodzie aby ułatwić sobie pracę)wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach ponieważ ciasteczka urosną.
Ciasteczka lekko spłaszczać.
Piec w temperaturze 180 0 C przez około 15minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać kilka minut i przełożyć je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Lekbuchen polukrować.
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Cukier puder rozetrzeć z wodą dolewając ją łyżeczka po łyżeczce aby uzyskać porządaną konsystencję.
Pierniczki zanurzać w lukrze i odkładać do zastygnięcia lukru.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/lekbuchen