Wykonanie
Czy znacie
dżem z
marchwi ? Jeśli nie to najwyższa
pora go poznać i przyrządzić w swoim zaciszu domowym. Jesienią mam zawsze dużo
marchwi w swoim ogrodzie i dlatego przygotowuję z niej różne
przetwory. W zeszłym roku prezentowałam Wam
marchew do słoików a dzisiaj proponuję
dżem z
marchwi .
Dżem jest bardzo pyszny, polecam go do świeżego
pieczywa jak i świetnie się sprawdzi do naleśników. Dzięki dodatkowi
soku pomarańczowego pięknie pachnie
pomarańczami.Gorąco polecam!!
2 kg obranej
marchwi2 duże
pomarańcze1 -1,5 szklanki
cukruMarchew pokroić na mniejsze kawałki, zalać
wodą i gotować do miękkości.Odlać
wodę, ostudzić
marchew i zblendować na gładko.Do
marchwi dodać
cukier i smażyć na małym ogniu do odparowania nadmiaru soku.Do
marchwi dodać sok wyciśnięty z
pomarańczy.
Dżem przełożyć do przygotowanych słoiczków i pasteryzować 15 minut.