ßßß
Ciasto:3/4 szklanki oleju1 szklanka cukru1/2 szklanki wody2 łyżki cukru waniliowego4 łyżki kakao5 jaj2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanka mąki ziemniaczanej1/2 szklanka cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniabita śmietana:500 ml śmietanki 30%2 łyżki żelatyny spożywczej4 łyżki cukru pudrudodatkowo:dżem porzeczkowypolewa:100 ml śmietanki180-200 g czekolady (mleczna i gorzka)woda z sokiem z cytryny do naponczowaniaOlej, wodę, szklankę cukru, cukier waniliowy, kakao podgrzać do rozpuszczenia składników i odstawić do ostudzenia.Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodawać pół szklanki cukru i ubić do rozpuszczenia cukru.Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i utrzeć mikserem.Cały czas ucierając dodawać partiami przesiane mąki oraz sodę i proszek.Do powstałej masy dodawać partiami ubite białka mieszając delikatnie łyżką drewnianą.Ciasto wyłożyć do blaszki (23×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód a boki pozostawić suche).Ciasto piec w 175 0 C przez około 30-40 minut do suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno.Napęczniałą żelatynę rozpuścić nad ogniem i dodać do śmietanki.Ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty , naponczować i na jeden wyłożyć tężejącą śmietankę. Przykryć drugim blatem.Na wierzch rozsmarować dżem porzeczkowy.Śmietankę na polewę podgrzać i dodać do niej połamane na kawałki czekolady – rozpuścić.Lekko przestudzoną polewę wylać na wierzch ciasta.Ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego!!
